Nergis Çiçeği Bakımı Ve Özellikleri

Nergis çiçeği Magnoliopsida sınıfının Amaryllidaceae ailesindendir. Botanik adı Narcissus olan bu çiçek türü Türkçe’de Nergis olarak bilinmektedir. Nergis çiçeği hem dış mekanlarda hem de iç mekanlarda rahatlıkla bakımını yaparak yetiştirebileceğimiz çiçek türlerinden biridir.

Nergis çiçeği Magnoliopsida sınıfının Amaryllidaceae ailesindendir. Botanik adı Narcissus olan bu çiçek türü Türkçe’de Nergis olarak bilinmektedir. Nergis çiçeği hem dış mekanlarda hem de iç mekanlarda rahatlıkla bakımını yaparak yetiştirebileceğimiz çiçek türlerinden biridir. Nergis doğal olarak Güney Afrika, Kuzey Avrupa ve Japonya dahil olmak üzere tüm Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. Nergis üretimi ve ticaretinde ilk sırada Hollanda yer almaktadır.  

Nergis çiçeğinin kırka yakın türü vardır. Nergis sapları  20 ila 80 cm arasında uzayabilmekte, çiçeklerin taç yaprakları beyaz veya sarı renklerini taşıyabilmektedir. 

Nergis tohum olarak değil soğandan dikilerek üretilen bir bitki türüdür. Kasım ve ocak ayları arası nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Nergis çiçeği sapları insan ve hayvanlar için zehirli ve alerjen olabilecek maddeler ürettiği için dikimi sırasında eldiven kullanımı en önemli noktalardan biridir. Çiçeğin her ne kadar soğanları zehirli olsa da az miktarda kullanıldığında sağladığı faydalar da bulunmaktadır. Ateş, mide bulantısı, kabızlık gibi durumlara iyi gelmektedir. 

 


Nergis Çiçeği Bakımı 

 

Nergis dikecek kişinin saksı seçimi geniş olmamalıdır. Saksıya çeşitli taşlarla taban oluşturulmalıdır. Torf ve perlit karışımı ile bahçe toprağı birleştirilerek saksı yarısına kadar doldurulup hafif miktarda sulanmalıdır. Ekilecek olan nergis soğanı kök kısmı aşağıda sivri ucu ise yukarıda kalacak şekilde saksıya yerleştirilir ve üzeri toprakla kapatılır. Sonrasında tekrardan hafif bir sulama yapılır. 

Nergis çiçeğinin verimi için kış soğuğundan faydalanması gerekir. Bu yüzden öncelikle dış mekanlarda konumlanması çok önemlidir. Aynı zamanda toprağının kurumaması için nemli tutulması ( abartıya kaçmadan ) önemlidir. Çok fazla miktarda yapılan sulama çürümeye sebep olabilir. 

 

 

Nergis soğanları kış mevsimini loş ve serin bir konumda geçirdikten sonra şubat ayında doğrudan güneş almayan ama aydınlık ve ılık bir yere alınır. Eğer çiçek açma dönemi gelmesine rağmen çiçek açması geciktiyse birkaç damla organik gübre kullanılabilir. Nergis gibi bitkiler mevsimlik çiçekler olduklarından dolayı toprak ve saksı değişimine ihtiyaç duyulmaz.
 
Nergis soğanlarını bir sonraki sene de kullanmak isterseniz çiçek dönemi bitiminden sonra yaprakları sararıncaya kadar bekleyip temmuz ağustos aylarında soğanları topraktan çıkartmak gerekmektedir. Sökülen soğanları temizledikten sonra kuru, loş ve havadar bir yerde saklayarak gelecek sene de aynı soğanlar kullanılabilmektedir.  

 


Nergis Çiçeği Hasadı 

 

Hasat edildikten sonra da açabilen bir bitki türü olduğu için çiçeklerinin üzerinde bulunan zarımsı yapı yarıldığında nergis çiçeği çiçeklerinin açması beklenmeden hasat edilebilir.
Nergisler toplandıktan sonra su dolu kovalarda bekletilerek canlılıklarını yitirmesi engellenir. Bekletildikleri suların sık sık değiştirilmesi gerekir. Bu şekilde taze kalması sağlanır. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler