Orman Gülü Ağacı Nedir, Bakımı ve Özellikleri

Hoş ve gösterişli çiçekleriyle bilinen orman gülü genellikle zannedilenin aksine bakımı oldukça kolay bir tür. Çoğunlukla kuzey yarım kürede görülse de adaptasyon yeteneği yüksek olduğu için dünyanın her yerinde yetişebilir.

Hoş ve gösterişli çiçekleriyle bilinen orman gülü genellikle zannedilenin aksine bakımı oldukça kolay bir tür. Çoğunlukla kuzey yarım kürede görülse de adaptasyon yeteneği yüksek olduğu için dünyanın her yerinde yetişebilir. Yetiştirmesi ve büyütmesi de oldukça zevklidir. Bakımı kolay olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu durumlara dikkat ederek bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilir, hoş çiçekler elde edebilirsiniz.


Orman Gülü Nedir?  


Orman gülü, rhododendron familyasından çiçekçi bir ağaçtır. Açelya olarak da bilinmektedir. Orman gülleri sınıfında ise 1000’i aşkın çeşit bulunmaktadır ve bunların önemli bir kısmı Türkiye sınırları içinde de yetişmektedir. Türkiye’de genellikle Karadeniz kıyılarında ve kıyılara yakın bölgelerde bulunur. 
Orman gülü çiçeklerinin zehirli olabileceğini belirtmek gerekir. Bu çiçeklerin ya da çiçeklerden elde edilen balın tüketildiği durumlar vardır fakat sadece belli başlı türler bunun için uygundur. Dolayısıyla, orman gülü dekorasyon amaçlı çiçek üretimi için yetiştirilmeli ve çiçekleri beslenme için tercih edilmemelidir.


Orman Gülü Çiçeklerinin Anlamları  


Orman gülü farklı renklerde çiçekler verir ve her birinin kendine özgü anlamları bulunmaktadır.

 

  • Mor renkli orman gülü çiçekleri pişmanlığı ve geçmişin özlemini sembolize eder. Hediye eden kişinin geçmişe dair özlem duyduğunun ifadesidir.

 

  • Beyaz renkli çiçek saflığı sembolize eder. Ayrıca en temiz duyguların imgesi olarak kabul edilir.

 

  • Sarı renkli orman gülleri hüznü sembolize eder. Hediye eden kişinin üzüntüsünün ifadesi olarak kabul edilir.

 

  • Pembe orman gülleri umudu sembolize eder. 


Tüm bunlarla birlikte, orman gülü doğal ortamında yaşamayı seven bir bitkidir. Bu yüzden renginden bağımsız olarak özgürlüğü sembolize eder.


Orman Gülü Bakımı Nasıl Yapılır ? 


Orman gülü, saksıda yetişmesi zor bir bitkidir. Çünkü iri bir gövde yapısına sahiptir ve yaprakları da oldukça geniştir. Dolayısıyla saksıya adapte edilmesi zordur. Bu yüzden bahçelerde ve parklarda yetiştirilmesi daha uygun olacaktır. İlk yetiştirme aşaması saksıda yapılsa da daha sonra mutlaka toprağa ekilmelidir.
Bitki zararlıları orman gülü için büyük bir tehdittir. Bol çiçek veren bir ağaç olduğu için zararlıları çekebilir. Zararlılara karşı gereken dönemlerde ilaçlama yapılmalı ve bu ilaçlamalar periyodik bir sıraya göre yapılmalıdır.


Yapraklar geniş olmakla birlikte hassastır. Bilhassa ilaçlama sırasında yaprakların zarar görme riski vardır. Bunun önüne geçebilmek için organik ilaçlamalar tercih edilmelidir. Kimyasallar orman gülleri için büyük tehdit oluşturabilir.


Toprağına az miktarda kükürt karıştırarak da bitki zararlılarını uzak tutmak mümkündür. 


Sulama işlemi yaparken güneşin tepede olduğu saatler tercih edilmemelidir. Mümkünse, güneş battıktan kısa süre sonra ya da sabah güneş doğmadan önce yapılmalıdır. Güne

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler