Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi Faydaları ve Bakımı

Çarkıfelek olarak da bilinen passiflora yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitkidir. Ayrıca birçok faydası olduğu için ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. 500’e yakın türü olan bu bitkinin arasında en yaygın olanı mor çiçek açan passiflora incarnata türüdür.

Çarkıfelek olarak da bilinen passiflora yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitkidir. Ayrıca birçok faydası olduğu için ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. 500’e yakın türü olan bu bitkinin arasında en yaygın olanı mor çiçek açan passiflora incarnata türüdür. Her ne kadar genellikle süs bitkileri olarak yetiştiriliyor olsa da meyveleri yenilebilir hatta çiçeğinin birçok faydası vardır. Faydaları sebebiyle ilaç sektöründe de sıklıkla kullanılan bir bitkidir ve bu adı taşıyan bir ilaç da bulunmaktadır. Çarkıfelek bitkisini ev ve bahçe ortamında kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Yalnızca bitkinin özelliklerini göz önünde bulundurmanızda ve yetiştirirken belli konularda hassas davranmanızda fayda var. 

Passiflora Bitkisi Özellikleri  

Passiflora, hızlı büyüyen hatta işgalci olarak tanımlanabilecek bir bitkidir. Diğer bitkilere sarılarak yetiştir. Büyüme biçimi bakımından üzüm bitkisiyle benzerlik gösterir ve 6 metreye kadar uzanabilir. Eğer tutunacak bir şey bulamazsa yerde sürünerek büyür.

Çiçeklenme: Passiflora (Çarkıfelek) bitkisi kış sonundan itibaren çiçeklenen bir bitkidir. Çiçeklenmenin gerçekleşmesi için kış boyunca iyi korunmış olması gerekir.

Meyveleri: Yumurta iriliğinde meyveleri vardır. Meyvelerin olgunlaşma süresi 2-4 ay arasında değişir. Meyveler turuncu renge geldiğinde hasat edilebilir. 

Dayanıklılık: Pasiflora, kış şartlarına dayanıklı bir bitkidir. -20 dereceye kadar soğuğa dayanabilir. Ancak -6 dereceden sonra hayatını sürdürse bile dallarının kuruması mümkündür. 

Passiflora Bitkisi Yetiştirilmesi    

  • Passiflora, güneşe ihtiyaç duyan bir bitkidir. Ev ortamında yetiştiriliyorsa mutlaka güneş alan bir yere konulmalıdır.
  • Sık su isteyen bir bitki değildir. Kış aylarında sulama seyrek yapılabilir. Fakat yaz aylarında sulamayı kestiğiniz takdirde kötü etkilenecektir. Gereğinden fazla sulama da çürümeye ve çiçek kaybına sebep olabilir.
  • Üçüncü yıldan itibaren arsız gelişim süreci başlar. Bu süreçte düzenli budama yaparak durumu kontrol altına alabilirsiniz.
  • Sarmaşık bitkisi olsa bile saksıda yetiştirilebilir. Hatta saksıda kökler serinde kalmayacağı için bitki daha fazla çiçek açar. Saksıda yetiştirirken yanına 2m uzunluğunda bir değnek yerleştirmeniz gerekir. Ancak yanına 2 metre uzunluğunda bir değnek yerleştirmeniz gerekir. Bu taze bitki, değneğe sarılarak büyüyecektir.
  • Nisan başında, Haziran ortasında ve Ağustos ortasında gübreleme yapabilirsiniz. Passiflora için en ideal gübre solucan gübresidir. 
  • Saksısını ve toprağını her üç yılda bir değiştirmeniz gerekir. Aksi takdirde toprakta besin kalmayacağı için bitki çürüyebilir.

 Passiflora Bitkisi Faydaları    

Passiflora, faydaları sebebiyle geniş bir kullanım alanına sahiptir. İlaç sektöründe, içki ve şerbet yapımında kullanılabilir. Meyvesi, insan sağlığına zararlı bir madde içermez. Bazı türlerinin meyvesi yenilebilmektedir.

  • Passiflora, gerginliği gidermeye ve sakinleştirmeye yardımcı olur.

  • Uyku problemi çekenler için faydalı bir bitkidir. Bedene rahatlık verdiği ve sakinleştirdiği için uykuya dalmayı kolaylaştırır.

  • Sancılı adet dönemlerinde kullanılabilir. Ağrıların azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı olur.

  • Stres dönemlerinde kullanılmak için uygundur. Sadece bedeni değil zihni de yatıştıran bir özelliğe sahiptir. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler