Pasta ve Süslemelerde Kullanılan Yenilebilir Çiçekler

Evlerimizi, bahçelerimizi, saksılarımızı güzelleştiren çiçekler, kozmetik, ilaç sektöründe yer almakta kalmayıp öğünlerimize de estetik ve egzotik tatlar katıyor. Binlerce yıldır çiçekler yemeklerde kullanılıyor ve pek çok kültürün geleneksel yemeklerinde yer alıyor.

Evlerimizi, bahçelerimizi, saksılarımızı güzelleştiren çiçekler, kozmetik, ilaç sektöründe yer almakta kalmayıp öğünlerimize de estetik ve egzotik tatlar katıyor. Binlerce yıldır çiçekler yemeklerde kullanılıyor ve pek çok kültürün geleneksel yemeklerinde yer alıyor. Aklımıza kabak çiçeği dolması veya gül reçelini getirebiliriz. Yemeklerde ve süslemelerde hem tat hem de görsel anlamda zenginlik ve farklılık katan yenilenebilir çiçeklerin sunduğu tat şöleni sizleri şaşırtacak. Hem pastalarda hem de yemeklerde yerini alan birbirinden güzel çiçekler okumanız ve denemeniz için sizleri bekliyor.

Kabak Çiçeği

Türkiye’de Ege Bölgesi’nde oldukça popüler bir tat olan kabak çiçeği dolması A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda kızartması da yapılan kabak çiçeği, Ege Bölgesi’nde yetişen oldukça popüler bir çiçektir.

Menekşe

Hem tat hem de görsel olarak tam bir şölen olan menekşeler, yenilebilir çiçekler arasında oldukça popülerdir. Taze olarak hem salatalarda hem pastalarda hem de kokteyllerin süslemesinde  kullanabilmektedir. Menekşeler A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda menekşe şurubu çörek ve şekerleme yapımında yer almaktadır.

Karanfil

Kurusunu çaylarımıza koyduğumuz hatta ve hatta restaurantlar nefes tazelemesi için yemeklerden sonra ikram edilen karanfil, taze olarak da tüketilebilen bir çiçektir. Yenilebilir taze karanfil salatalarda kullanıldığı gibi pasta süslemelerinde de görüntüsüyle büyüleyecektir.

Gül

Aşkı, tutkuyu sembol eden güller damağa da hitap eden bir lezzete sahiptir. Tadı türü ve yetiştiği toprağa göre değişen gülün tadı, hafif baharatlı ve parfümsüdür. Tad yoğunluğu ise taç yapraklarının koyuluğu ile doğru orantılıdır. Gülün taş yaprakları ne kadar koyuysa tadı o kadar yoğundur. Reçeli, lokumu ve likörü oldukça popüler olan gül, yenmeden önce taç yapraklarındaki acı olan beyaz kısımları ayıklamanız gerekmektedir.

Lavanta

Rengiyle kendine aşık eden lavantalar pasta süslemelerinde oldukça popülerdir. Yatıştırıcı kokusuyla bilinen lavanta damakta çiçeksi, parfümsü  ve baharatlı bir tat bırakmaktadır. İştah açan kokusuyla en çok çikolatalı pastalara, dondurmalara ve sorbelere yakışmaktadır.

Yenebilir Çiçek Tüketirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Tüketeceğiniz çiçeği çiçekçiden almamalısınız,  çünkü alacağınız çiçeğe haşere veya başka ilaçlar sıkılmış olabilir. Çiçeğinizi kendiniz yetiştirmeniz ya da marketlerden yenebilir çiçek almanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Yemeden önce saplarını ve çiçeğin ortasındaki bölümü ayırıp, iyice yıkadıktan sonra tüketmenizde fayda var.
  • Alerjik bir yapınız varsa taze çiçek tüketmemenizde fayda var.

  • Temizleyip yıkadığınız çiçekleri taze tutmak için nemli kağıt havlunun üstüne koyup, hava geçirmeyen bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler