Saksı Dibine Taş Neden Konur?

Birçok insan evinde veya ofisinde saksıda çiçek büyütmeyi çok sever. İç ve dış ortamlarda rahatlıkla çiçek büyütmenize imkan sağlayan ürünlerden olan saksılar, eğlenceli bir hobi ürünü olmanın yanı sıra bulunduğu ortama canlılık ve ferahlık da katar.

Saksıda çiçek büyütmek gerekli ortam oluştuğunda hem dekoratif hem hobi amaçlı tercih edilebilir. Birçok insan evinde veya ofisinde saksıda çiçek büyütmeyi çok sever. İç ve dış ortamlarda rahatlıkla çiçek büyütmenize imkan sağlayan ürünlerden olan saksılar, eğlenceli bir hobi ürünü olmanın yanı sıra bulunduğu ortama canlılık ve ferahlık da katar. Saksıda çiçek yetiştirirken toprağın üst kısmında yer alan taşlara pek çok kez denk gelmişsinizdir. Bu dikkat çeken saksı taşlarının neden konulduğunu ise merak ediyor olabilirsiniz. O halde enerjisi ile hem saksıdaki çiçeklere canlılık katan hem de dekoratif çiçek görünümü veren taşların neden konulduğunu ve faydalarını gelin, hep birlikte inceleyelim.

Evde veya ofis gibi ortamlarda bitki yetiştirmek yaygın hobiler arasında yer alır. İnsanlar bahçe veya cam kenarı gibi uygun ortamlarda saksı içerisinde istediği bir çiçeği büyütebilir. Çiçek yetiştirmek için en rahat ortamlardan olan saksılar ortamda hoş kokulu çiçeklerin büyümesini sağlarken ferah ve aydınlık bir hava katarak da ahenk oluşturur. Çiçek yetiştirmeyi sevenler toprak görüntüsünü kapatmak ve daha dekoratif bir görünüm elde etmek için saksı dibine çakıl gibi taşlar koymayı tercih edebilir. İstediğiniz renkleri tercih edeceğiniz taşlarla hem saksının dekorasyonuna hareket katabilir hem rengârenk bir çakıl taşıyla saksı diplerinde temiz bir görünüm elde edebilirsiniz. Saksı dibine taş koymak için deniz çakıllarını tercih edebilir, bu taşların kocaman görüntüsü sayesinde görsel açıdan hoş bir ambiyans yaratabilirsiniz. Her türlü saksıya taşlarla dekoratif bir görünüm verebilirsiniz. Topraklı veya su içerisindeki bir saksıdaki çiçek sepetlerine taşlar koyabilirsiniz. 

Saksı dibine taş koymanın dekoratif yanının haricinde bir diğer faydası, sağlıklı bir ortam için zemin hazırlamayı kolaylaştırmasıdır. Saksı dibindeki taşlar taze bitkilerin üzerine veya yakınına sineklerin gelmesini önler. Çiçek büyütürken sıklıkla karşınıza çıkan sinekler sizi rahatsız ediyorsa daha temiz bir ortam için taş koymayı deneyebilirsiniz. Saksıdaki toprağın altına sineklerin yumurta bırakmasını önlemek için ince kum ve çakıl taşları ile üst kısmı doldurabilirsiniz. Bu yöntemi daha çok evde bahçe ve balkon gibi çiçek yetiştirdiğiniz alanlarda tercih edebilirsiniz. 

Tamamen açık alanda bir saksı çiçeğiniz var ise saksı dibine taş koyarken daha özen göstermeniz gerekebilir. Saksı dibine taş koyma yönteminde taşlar toprağın ısısını emebilir. Bu nedenle sadece sıcağa karşı daha elverişli olan kadife çiçeği, sukulent, kaktüs ve hercai menekşe gibi çiçeklerin büyüdüğü saksılara uygulamanız son derece uygun olacaktır. Yaz aylarında bu tür çiçekleri beslerken bitkinin sıcak havayla olan teması ve taşların ısıyı çekmesi çiçeklerin hücrelerine zarar vermeyi önleyecektir.

Toprak yapısı itibariyle suya ihtiyaç duyar ve hızlı kurur. Bu nedenle toprağın sık sık kurumasını önlemek ve sürekli nemli kalmasını sağlamak için saksıya taş koymak oldukça faydalı olacaktır. Saksıdaki toprağın üst kısmını taşlarla sarmak toprağın su hacmini korumasını sağlar. Bu işlem için hangi taş uygun derseniz kil çakıl taşları sıkça tercih edilenler arasındadır. Kil çakıl taşları suyun topraktan buharlaşma sürecini yavaşlatır. Bu sayede toprak havayla temas ettiğinden kurumaya başladığında emdiği suyu serbest hâle getirerek nemli kalmasını sağlar. Dolaylı olarak çiçeklerin su ihtiyacını doğal olarak karşılamasını da destekler.

 

Saksı Dibine Taş Koymak Ne İşe Yarar?

Saksının dibine taş koymak son derece faydalı bir uygulamadır. Bu noktada saksı dipleri taşlarla bezenebilir ve saksının üst kısmına da taş konulabilir. Taşları hem toprağın altına hem üstüne koyarak birbirinden farklı faydasından yararlanabilirsiniz. Öncelikle saksıda çiçek yetiştirirken saksı seçiminde drenaj şekilleri olanlardan temin edebilirsiniz. Saksının alt kısmında yer alan delikler drenaj deliği olarak ifade edilir. Saksının altında yer alan bu delikler fazla suyu dışarı atar. Drenaj deliği sayesinde saksı içerisinde farklı çiçekler bile yetiştirebilirsiniz. İşlevsel bir özellik olan drenaj deliğinin yetiştireceğiniz saksıda olup olmadığına muhakkak dikkat etmelisiniz. Bu drenaj deliği varsa çiçek ve toprağın sulama rutinleri de değişiklik gösterecektir.

Drenaj deliği olan bir saksı tercih ederken geniş deliklerin olmamasına dikkat etmenizde fayda var. Geniş drenaj delikleri hem fazla suyu hem toprağı dışarı attığından çiçeği yetiştirirken bazı problemlere neden olabilir. Bu nedenle ideal boyutta olan bir drenajlı saksı temin edebilirsiniz. Saksı dibindeki delikleri tamamen kapatmayacak şekilde taşları saksıya yerleştirebilirsiniz. Drenaj sayesinde toprak hava alır ve taşlar yardımıyla da suyun akıp gitmesini önleyerek çiçek büyütürken sağlıklı bir ortam hazırlayabilirsiniz.

Saksı dibine taş koymanın işe yaradığı durumları özetlemek gerekirse, bu taşlar sayesinde saksıdaki çiçeği fazla sulamanın önüne geçebilirsiniz. Saksı dibinde taşlarla uygun bir drenaj ortamı oluşturarak çiçeğin ideal oranda sulamasını yapabilirsiniz. Çiçek tohumlarını ekmeden önce saksı dibinde oluşturacağınız bir tahliye katı ile çiçeklerin suyunu hapsetmesini sağlar ve fazla sulamanın önüne geçer.

Saksıda hava deliği sağlayan drenaj seçiminde birden fazla hava deliği olan saksıları tercih edebilirsiniz. Çiçeğinizi ektiğiniz toprağın karışımı suyu uzun süre bünyesinde tutan bir türde ise toprağa sulama yaparken çiçeklerin kök kısımlarının zarar görmesi muhtemeldir. Bu nedenle çiçeklerin kökten uca zarar görmemesi için saksının içine kaliteli bir toprak harmanı koymalısınız ve drenajı ideal seviyede olmalıdır. Bu sayede saksı dibine taş koyduğunuzda daha fazla fayda görebilirsiniz.

Toprağın altına veya üstüne yerleştirilen çeşitli taşlar, toprağın hava almasını sağlayarak küf oluşumunun önüne geçer. Alerjenlerden uzak, küf gibi mikroorganizmaların oluşmaması için taşların faydalarından yararlanabilirsiniz. Sürekli saksının içerisinde kapalı ortamda kalan toprak ve kök kısımlarında küf ve rutubet oluşmaması için kömür tozu veya kömür parçacığını diplere koyarak burada sağlıklı bir ortama zemin hazırlamış olabilirsiniz.

Saksı taşlarının bir diğer faydası toprağı sulama zamanı hakkında bilgi edinmektir. Saksının dip kısmına konulan çakıl taşları kuruduysa toprağın sulama vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz. Bu sayede ideal zamanda ve uygun miktarda sulama yaparak toprak kalitesini koruyabilirsiniz. Camdan yapılan bir saksı içerisinde bu gözlemi daha iyi yapabilirsiniz. Seramikten yapılan bir saksı kullanıyorsanız toprağın dip kısmına bir tahta çubuk ile nem kontrolü yapabilir ve buna göre sulama işlemini uygulayabilirsiniz. Saksı dibine taş koyarak ve doğru miktarda sulama yaparak çiçeklerin ve toprağın daha kaliteli bir olmasına destek olabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemler sayesinde toprak kurumadan ve çatlamadan çiçeği büyütmek için uzun ömürlü bir atmosferde kalabilir. 

Kullandığınız saksının dibine ebatı büyük olan bir çakıl taşı, kömür parçası, dere çakılı, dere kumu, akvaryum kumu, taneli topraklar ve yosunlar uygun olacaktır. Saksı dibine taş koymanın faydaları göz önüne alındığından hem çiçekler nemli ortamda su ihtiyacını daha fazla karşılayacak hem toprak daha fazla hava alacağı için uygun bir ortam oluşacaktır. Saksı dibine koyacağınız taşın işlevine göre kullanım alanları genişler. Saksı üzerine konulan taşlar toprağın buharlaşmasını yavaşlatarak saksı dibinde bitkiler için sağlıklı bir atmosfer oluşturur. 

İç ve dış ortamlarda saksı çiçekleri yetiştirmek istiyorsanız TazeÇiçek’te sizlere sunulan çiçek çeşitlerine bakabilirsiniz. Otantik ve dekoratif saksılar içerisinde yer alan çiçeklerden orkide çeşitlerine kadar birbirinden farklı saksı bitkilerini hemen temin edebilirsiniz. TazeÇiçek’te yer alan çiçekleri ister evinizde bir saksı çiçeği olarak kullanabilir, isterseniz hediyelik olarak bir yakınınız için tercih edebilirsiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler
En Son Gezilenler