Sardunya Bakımı

Çiçeklerin dünyasına ilk adımı atarken, onların bakımı ve gelişimi ile ilgili birçok ayrıntıyı önceden öğrenmeniz  çok daha iyi olabilir. Sardunya bitkisi fazla bakım istemiyor gibi görünse de dikkat etmeniz gereken birçok detayla karşınıza çıkıyor.

Çiçeklerin dünyasına ilk adımı atarken, onların bakımı ve gelişimi ile ilgili birçok ayrıntıyı önceden öğrenmeniz  çok daha iyi olabilir. Sardunya bitkisi fazla bakım istemiyor gibi görünse de dikkat etmeniz gereken birçok detayla karşınıza çıkıyor.

Gereken ilgi ve bakımı göremeyen sardunyalar zamanla solabilir ya da bazı hastalıklara yakalanabilir. Balkonlarda her mevsim kendine yer bulan sardunyalar canlı renk çeşitleri ile evinize farklı bir hava katıyor. Kendine has kokusuyla dikkat çeken sardunyalar aynı zamanda balkonlardan sarkan sarmaşıklı bir yapıya sahip. Bakımı kolay olan bu bitki özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih ediliyor. Yaz aylarında yoğun sıcakların baş gösterdiği anlara meydan okuyan sardunyalar dayanıklı yapısı sayesinde birçok çiçek severin enleri arasında yer alıyor. Her ne kadar fazla bakıma ihtiyaç duymasa da, çiçeğinize dikim ve büyütme esnasında uygulamanız gereken bazı adımlar bulunuyor. 

İşte sardunya bakımı hakkında bilmek isteyeceğiniz detaylar; 


Ortam koşullarına dikkat edin  

Sardunya bitkisi sıcak iklimlerde kendini gösteren ve dayanıklılığı ile bilinen çiçekler arasında yer alıyor. Onun büyümesi için gereken hava koşullarını sağladığınızda canlı ve renkli çiçekleri karşısına mest olabilirsiniz. Sıcağa olan ilgisi ile bilinen sardunyaları soğuk bir ortamda tuttuğunuzda istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Kış aylarında sardunya çiçeğini sıcak bir ortama koymanızda fayda var çünkü 7 derecenin altına indiğinde yaşayamayabilir. 

 

Sıcak- soğuk hava karşılaştırmasından kaçının 

Sıcak hava koşullarında kendini ortaya çıkaran sardunyaların belli bir seviyede kalmasında fayda var. Çiçeği birden soğuğa ya da sıcağa çıkarmanız zorlu yaralara neden olabilir. Ani hava değişimlerinde özellikle yaprak kısımları yoğun bir şekilde etkilenebilir. 

Doğrudan güneş ışığı yerine gölgeli alanları seçin  

Sardunyalar sıcağı sevmesiyle bilinse de belli dönemlerde gölge bir alanda kalması daha sağlıklı. Özellikle çiçeklenme dönemi başladığında direk güneş ışığı yerine hafif gölgeli alanları daha çok sever. Çiçeğinizi gölge bir alana yerleştirerek büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Bahçe ortamında bakacaksanız rüzgarsız ve gölgeli alanlara yerleştirebilirsiniz. 

 


Nem dengesini koruyun  

Birçok bitki için ideal nem dengesi hayati önem taşır. Sardunyalar da neme ihtiyaç duyan özel bitkiler arasında yer alıyor. Nemin düşük olduğu alanlardan anında etkilenebilir ve bu zararı gözle görebilirsiniz. Toprağı kontrol ederek nem oranı hakkında kesin bir yargıya varabilirsiniz. Hava akımından oldukça kolay etkilenen sardunyaları kapı önü ve pencere kenarı gibi alanlardan uzak tutmanızda fayda var. 

Sulamayı ihmal etmeyin

Sardunyalar için sulama işlemi önemli adımların başında geliyor. Sulama esnasında dikkat etmeniz gereken bazı adımlar var. Öncelikle sulama yaparken tüm toprağın aynı şekilde ıslanmış olmasına bakmalısınız. Sulama yapmak kadar altta kalan suyu kısa sürede almak da önemli. Saksının alt tabağında biriken fazla suyu anında boşaltmanız çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Aynı ölçüde ve zamanında su vermek de ihmal etmemeniz gereken detaylar arasında yer alıyor. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler