Schefflera Bakımı ve Yetiştirilmesi

Schefflera, ev ve işyerlerinde en çok tercih edilen süs bitkilerinden biri. Dayanıklı bir yapıda olduğu ve kolay yetiştirildiği için iç mekanlarda sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Schefflera, ev ve işyerlerinde en çok tercih edilen süs bitkilerinden biri. Dayanıklı bir yapıda olduğu ve kolay yetiştirildiği için iç mekanlarda sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Sclefflera, her ne kadar zorlu koşullara dayanabilen bir bitki olsa da nitelikli bir bakım gerektirir. Bakımının zor olduğunu söyleyemeyiz fakat belli hususlara dikkat etmekte fayda var. Sizin için hazırladığımız bu yazıyı okuyarak iç mekanda schefflera bakımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Schefflera Nedir?  

İç mekan dekorasyonunun vazgeçilmezi olan schlefflera, yaprakları insan parmağını andıran bir bitkidir. Araliaceae sınıfına dâhil olan bu bitkinin odunsu bir gövdesi vardır. Temelde iki ana türe ayrılan bu bitki, doğada 4 metreye kadar uzayabilmektedir. Fakat ev ortamında en fazla 2 metre uzunluğa erişebilir. Bazı türleri çiçekli olmakla birlikte, ev dekorasyonunda genellikle çiçeksiz olan schefflera türleri tercih edilir. 2 ana türe dâhil 500’den fazla alt türü vardır ve bunların önemli bir kısmı insanlar tarafından yapay seçilim yoluyla üretilmiştir. 

 

Schefflera Bakımı ve Yetiştirmesi 


Işık: Schefflera yetiştirirken ışık konusunda çok hassas olmak gerekir. Nitekim bu çiçek, ışıklı ortamlardan hoşlanır fakat direk güneş ışığına kaldığı takdirde zarar görebilir. Özellikle yaprakları doğrudan güneş ışığında kuruyup dökülebilmektedir. 

Schleffleranın iç mekanlara kolay uyum sağlayabilmesinin en temel sebebi doğrudan ışığa maruz kalmaksızın aydınlık ortamlarda yetişebilmesidir. Ayrıca birçok bitkinin aksine alternatif ışık kaynaklarıyla da beslenebilir. Ev ortamında yetiştiriyorsanız, evinizin doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan aydınlık bir yerine koymanız yeterli olacaktır.

 

 

Isı: Schefflera ısı konusunda hassas bir bitkidir. 7 derecenin altındaki sıcaklıklar bu bitki için tehlikelidir. Dolayısıyla oda sıcaklığının bu derecenin altına inmemesine özen göstermeniz gerekir. Aksi takdirde bitki yaşamını sürdürse bile yaprakları dökülecek ve hoş görünümünü kaybedecektir. 

Nem: Nem, bu bitki için oldukça önemli bir unsurdur. Scheffleranın doğal ortamı tropikal iklim kuşağında yer alan yani yoğun nem oranına sahip bölgelerdir. Ortamda yeteri kadar nem olmadığı takdirde bitkinin yaprakları kuruyabilir ve dökülebilir. Nem dengesini korumak ise zor değildir. Yapraklarına su püskürterek nemin korunmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

Hava: Scheffleranın bulunduğu yerin havalandırılması gerekir. Fakat bitkinin doğrudan cereyana maruz kalmamasına özen göstermelisiniz.

Sulama: Sulama konusunda zahmetsiz bir bitkidir fakat periyotlara ve sulama yöntemine dikkat etmek gerekir. Schefflera, gövdesinde su biriktirme özelliğine sahip olduğu için haftada bir sulamak yeterli olacaktır. Sık sulamak çürümeye sebep olabilir. Fakat haftada bir sulamayı kesinlikle aksatmamak gerekir. Eğer yapraklar düşmeye başlamışsa gereğinden fazla sulamış olabilirsiniz. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler