Şebboy Çiçeği Özellikleri ve Bakımı

Bilimsel adı Matthiola Incana olan şebboy çiçeği, süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Pek çok çeşide sahip olması ve çiçeklerinden pek çok farklı renkte olabilmesi ile harika görüntüler ortaya çıkarırlar.

Bilimsel adı Matthiola Incana olan şebboy çiçeği, süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Pek çok çeşide sahip olması ve çiçeklerinden pek çok farklı renkte olabilmesi ile harika görüntüler ortaya çıkarırlar. Kokusu da oldukça güzel olan şebboy çiçeği, adını Farsça “gece kokusu” anlamına gelen kelimeden almıştır. Şebboy çiçeği oldukça hoş bir koku yayar ve yaydığı koku özellikle kapalı ortamlarda ve geceleri daha da artar; çiçek bu nedenle şebboy olarak adlandırılmıştır.

 


Şebboy Çiçeğinin Özellikleri 


Şebboy çiçeği dik gövdeler oluşturur ve çiçekleri ile birlikte adeta mızrak gibi bir görünüme sahiptir. Yaprakları uzunluk olarak 10-15 cm civarına kadar, genişlik olarak ise 10 cm civarı boyutlara ulaşabilir.
Çiçekleri 40-50 cm uzunluğundaki gövdelerde kümeler halinde çok sayıda yetişir. Çiçeklerinin rengi ise kırmızı, turuncu, pembe, sarı, beyaz ya da morun çeşitli tonlarında olabilir; bu renklerin arasından, beyaz renk en yaygın olarak görülen renktir. 

 


Şebboy Çiçeğinin Bakımı Nasıl Olmalıdır? 


Şebboy çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır ve bu nedenle de sıkça yetiştirilir. Düşük sıcaklıklara dayanıklı olduğu için özellikle havaların yıl içinde aşırı bir biçimde soğumadığı, ılıman Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi daha da kolaydır.

 


Işık 


Şebboy çiçeği güneşi seven bir bitkidir, ancak yazları havaların çok sıcak olduğu ve güneşin tam olarak tepede olduğu saatlerde biraz gölge alabileceği bir yerde konumlandırılmasında fayda vardır. Dış mekanlarda yetiştirildiğinde, iç mekanlarda yetiştirilmeye göre daha sağlıklı gelişecektir ve daha rahat bir biçimde çiçek açacaktır.


Sıcaklık


Ilıman iklimleri tercih eden şebboy çiçeği için en uygun sıcaklık aralığı 16-22 °C civarıdır, ancak şebboy çiçeği çeşitli sıcaklık değişikliklerine ve aralıklarına oldukça dayanıklı bir bitkidir.


Sulama 


Şebboy çiçeği, soğuğa ve çeşitli sıcaklık aralıklarına dayanıklığı olduğu gibi, kuraklıklara da dayanıklı bir bitkidir. Sulama işlemini 3-4 günde bir kez olacak şekilde, toprağın yüzeyi kurudukça yapmanızda fayda var. Şebboy çiçeğini aşırı ve çok sık bir biçimde sulamamanız tavsiye edilir, aksi takdirde çiçek kısa zaman içinde çürüyebilir.


Gübreleme 


Toprağın besin değerleri açısından fakir olmaması gereklidir ancak sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi ve kısa zaman içinde çiçek açabilmesi için de toprağı aşırı bir şekilde gübrelemekten kaçınmalısınız. Toprağın, çiçeğe orta seviyede besin kaynağı olması şebboy çiçeği için idealdir.


İlaçlama


Çiçeği olası hastalıklardan korumak için toprakta öncesinde bir hastalık bulunmadığından emin olmalısınız. Şebboy çiçeği beyaz sineklerden, yaprak bitlerinden ve bazı mantar türlerinden etkilenmeye yatkındır. Ekimden sonra sağlıklı bir büyümenin gerçekleşmesi beklenir.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler