Sonbaharda Bitki Bakımı Tüyoları

Bitkilerin genellikle, yılın diğer zamanlarına göre, yaz ve kış aylarında daha çok ilgiye ihtiyaçları olduklarını düşünürüz. Aslında sonbahar da en az yaz ve kış kadar önemlidir. Sonbahar, bitkilerin bakımları ile ilgili eksik fakat yapılması gereken işlemleri yapmak ve bitkilerinizi yaklaşan sıcaklık düşüşlerine hazırlamak için son derece önemli bir zamandır.

Bitkilerin genellikle, yılın diğer zamanlarına göre, yaz ve kış aylarında daha çok ilgiye ihtiyaçları olduklarını düşünürüz. Aslında sonbahar da en az yaz ve kış kadar önemlidir. Sonbahar, bitkilerin bakımları ile ilgili eksik fakat yapılması gereken işlemleri yapmak ve bitkilerinizi yaklaşan sıcaklık düşüşlerine hazırlamak için son derece önemli bir zamandır. Sonbaharda bitki bakımı tüyoları ile bitkilerinizi bu mevsime hazır hale getirebilir ve sağlıklı kalmalarını sağlayabilirsiniz.


Bitkilerinizi Git Gide Daha Az Sulayın 


Bitkilerin neme olan ihtiyacı ve verdiğiniz suyu buharlaştırma yetenekleri havalar soğudukça azalır. Sonbahar, yüksek yaz sıcaklıkları ile kış soğukları arasında geçiş zamanı olduğundan; bitkilerimize verdiğimiz suyu kademeli olarak azaltmalıyız. 

Bitkilerin bu duruma alışması için sulamayı azaltma işlemini kademeli bir şekilde yapmalı ve bu mevsimden yararlanmalıyız. İç mekandaki bitkiler kışın ısıtma sebebi ile daha sıcak ve daha kuru bir ortama maruz kalabilirler. Bu nedenle de ekstra neme ihtiyaçları olabilir.

Dış mekan bitkilerinde ise, yağmur ile biriken su biriktirip köklerin çürümesine neden olabileceğinden saksı altından tabak veya kapların çıkarılması önerilir.

 

sonbaharda bitki bakımı tüyoları


Sonbahar Gübreleme İçin Uygun 


Sonbaharın ilk günleri, yılın son gübrelemesini yapmak için de ideal zamandır. Uzmanlar, toprağa yerleştirilen uzun ömürlü bir kompost (aynı zamanda yavaş salınımlı gübre olarak da adlandırılır) kullanılmasını önermektedir.

Toprağa veya ağaçlar da dahil olmak üzere büyük saksılara ekilen dış mekan bitkilerini ve bu bitkilerin köklerini de dondan korumak önemlidir.


Güneş Işığı Alabilmelerine Dikkat Edin 


Sonbaharın gelişiyle birlikte, çiçeklerin ışıktan yararlanabileceği saatler ve güneş ışınlarının yoğunluğu da azalır; bu nedenle onlara mümkün olabilecek en yüksek güneş ışığını sağlamalıyız, özellikle de bitkilerimiz iç mekanda ise. Bitkilerimizi pencere veya cam kenarlarına yerleştirmek ve dengeli büyüyebilmeleri için de zaman zaman onları çevirmek, sonbaharda yeteri kadar güneş ışığı alabilmeleri için son derece önemlidir.

Sonbaharda bitki bakımı tüyoları ile ilgili diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise; iç mekan bitkilerini, onları strese sokabilecek ani sıcaklık değişikliklerine maruz bırakmamak olacaktır. Bitkileri hava akımlarından korumalısınız. Ortamı havalandırmak amacıyla pencereleri veya balkon kapılarını açmak için havanın daha sıcak olduğu öğle saatlerini seçmeniz daha iyi olabilir.

 

güneş ışığında bitkiler


İdeal Budama Zamanı 


Bitkilerinizi temizlemek ve yeni mevsime hazır hale getirmek için bu mevsimden yararlanmak uygundur: yabani otları, kuru dalları ve yaprakları, solmuş çiçekleri bitkinin sağlıklı kısımlarından ayırmalısınız.

 

sonbaharda bitki bakımı


Ekim Mevsimi Sonbahar 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler