Susuz Kalan Çiçek Nasıl Canlandırılır?

Doğru sulama; sulama yöntemi, zamanı ve miktarı gibi pek çok unsuru içerir. Ayrıca yalnızca sulamak değil; ışık ve ısı, budama, toprak kalitesi gibi detaylar da bitkinizi canlandırmak için dikkat etmeniz gereken faktörler arasında yer alır.

Çiçek bakımı çok önemli ve hassas bir konudur. Bazen yeterli bakımı yapamamak ya da dış etkenlerden dolayı çiçekler kuruyup solabilir. Örneğin; bir çiçeğe ihtiyacı olan suyu vermediğinizde o çiçeğin yapraklarında yıpranmalar meydana gelebilir. Eğer zamanında müdahale etmezseniz, çiçeğin tamamen ölmesine neden olabilirsiniz. Bu yüzden çiçek bakımında doğru sulamaya dikkat etmelisiniz. Doğru sulama; sulama yöntemi, zamanı ve miktarı gibi pek çok unsuru içerir. Ayrıca yalnızca sulamak değil; ışık ve ısı, budama, toprak kalitesi gibi detaylar da bitkinizi canlandırmak için dikkat etmeniz gereken faktörler arasında yer alır.

Susuz kalan çiçeği canlandırma için deneyebileceğiniz pek çok yöntem vardır. Doğru bakım yöntemlerini tercih ederek solmuş çiçeklerinizi yeniden canlandırmanız mümkündür. Tabi ki öncelikle çiçeğin çeşidini ve cinsini çok iyi bilmeniz gerekir. Çünkü her çiçeğin su ve bakım ihtiyacı birbirinden farklıdır. Eğer yanlış bakım yöntemlerini tercih ederseniz, çiçeğinizin çok daha kötü bir durumda olmasına yol açabilir. Dolayısıyla çiçeğinize uygun sulama, havalandırma, budama tekniklerini öğrenmenizde fayda vardır. Susuz kalan çiçeği canlandırmak için yapabileceğiniz bazı müdahaleleri, hangi besinlerin ve vitaminlerin çiçeklere iyi geldiğini bu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Solan Çiçekler Nasıl Canlanır?

Solan çiçeği canlandırmak birtakım müdahaleler gerektirir. Bu müdahaleleri çok dikkatli ve özenli bir şekilde gerçekleştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü çiçekler hassastır ve özel bakım gerektirir. Ancak hassas oldukları kadar güçlüdürler de, yani doğru bakımı verirseniz, çok kötü durumdaki bir çiçeği bile canlandırmanız mümkündür. Bazı kademeleri izleyerek çiçeğinizin eskisi gibi görünmesini ve sağlıklı bir hale kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemler arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Çoğu çiçek, düzenli olarak su almalıdır. Toprak nemli olmalı; ancak su birikintisi oluşmamalıdır. Birçok bitki için günde birkaç kez hafif bir sulama yeterli olabilir. Bitkinin türüne bağlı olarak diğerlerini ise haftada bir ya da daha seyrek sulayabilirsiniz.
  • Bitkinin yetişmesi gereken çevre, ışık ve ısı seviyesine bağlı olarak değişir. Genellikle, çoğu iç mekan bitkisi, doğrudan güneş ışığı almaktan hoşlanır; ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın miktarı bitkinin türüne ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer çiçek gölgeyi seviyorsa, doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı bir yere yerleştirmelisiniz. Güneşi seven bir çiçeğiniz varsa da yeteri kadar güneş ışığı gördüğünden emin olmalısınız.
  • İyi drenajlı ve besin açısından zengin topraklar, çiçeklerin sağlıklı büyümesi için önemlidir. Toprağın drenajını artırmak için kum veya perlit gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Bitkinin ihtiyacına göre, düzenli aralıklarla gübre eklemek de faydalı olabilir. Ancak gübrenin dozunu iyi ayarlamalısınız. Aşırı gübre kullanımı, çiçeğinize zarar verebilir.
  • Bitkilerin sağlıklı olması için iyi bir hava dolaşımı önemlidir. Evinizin içindeki hava sirkülasyonunu sağlamak için pencereleri aralayabilir veya bitkinin bulunduğu odada bir fan kullanabilirsiniz.
  • Çiçeklerin düzenli olarak temizlenmesi ve bakımı, sağlıklı kalmalarına yardımcı olabilir. Solmuş ve ölü çiçekleri ve yaprakları düzenli olarak temizlemeli ve bitkinin herhangi bir zararlıya maruz kalmadığından emin olmalısınız.
  • Çiçeğinize düzenli olarak budama yapmak, enerjisini yeni sürgüne yönlendirmesine yardımcı olur. Budama sayesinde çiçeğiniz, daha çok gelişebilir ve güçlenebilir.
  • Bitkilerinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için zararlılarını ve rahatsızlıklarını kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Bu yüzden, çiçeklerinizi düzenli olarak gözlemlemeli ve olası hastalıklara karşı önlem almalısınız.

Çiçeklerinizi susuz kalmaması veya solmaması için de yukarıdaki detaylara dikkat ederek bitkilerinizin yıpranmasını önleyebilirsiniz. Eğer çiçeğiniz çoktan solduysa, yukarıdaki kontrolleri yaparak gerekli müdahalelerde bulunabilir ve çiçeğinizi yeniden canlandırabilirsiniz.

 

Çiçeğe Vitamin Olarak Neler Verilebilir?

Bitkiler de diğer canlılar gibi sağlıklı bir yaşam sürebilmek için vitamin ihtiyacı duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar vitamin ihtiyaçlarını yeme-içme yoluyla alırken; bitkiler oksijen, hidrojen, fosfor, karbon ve potasyum gibi besin maddelerini hava ve su aracılığıyla alırlar. Bu yüzden, solmuş bir çiçeğiniz varsa, onu yeniden canlandırmak için çeşitli vitamin destekleri vermeyi deneyebilirsiniz. Susuz kalan çiçek nasıl canlandırılır diye merak ediyorsanız, doğal vitaminleri kullanabilirsiniz. Bu doğal besinlerde, çiçeklere iyi gelen vitaminler yer alır. Saksı bitkilerinize verebileceğiniz doğal vitaminler şunlardır:

  • Muz Kabuğu: Potasyum denince akla ilk olarak muz gelir. Zengin bir potasyum kaynağı olan muzla, çiçeğinizin ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Muzun kabuklarını küçük parçalara bölüp çiçeğinizin toprağına karıştırabilirsiniz. Dilerseniz muz kabuğu 3 ila 5 gün boyunca suda bekletebilir ve bu suyu bitkilerinize verebilirsiniz.
  • Demlenmiş Soğuk Çay: Demlediğiniz çayın posasından az miktar alıp bitkinizin toprağına ekleyebilirsiniz. Ayrıca demlediğiniz çayın soğumasını bekleyip bu çayla da bitkinize çok az bir sulama yapabilirsiniz. Böylece çiçeğiniz daha çabuk gelişir. Çayın posası, doğal bir gübre görevi görür.
  • Tarçın: Çiçek bakımında yaygın olarak kullanılan tarçın, bitkilerde böceklenmenin önüne geçen doğal bir kaynaktır. Çiçek köklerini iyileştirici etkisiyle tarçın, bitkilerinizin daha çabuk gelişmesine yardımcı olur. Bunun için bir tutam toz tarçını bitkinizin toprağına serpiştirebilir veya bir tatlı kaşığı tarçını, 1 litre suyla karıştırarak çiçeğinizi bu suyla sulayabilirsiniz.
  • Yumurta Kabuğu: Çiçeklerin en önemli ihtiyaçlarından biri de kalsiyumdur. Bunun için yumurta kabuğu oldukça etkili bir besindir. Haşlanmış yumurtanın kabuğunu parçalayarak çiçeğinizin toprağına ekleyebilirsiniz. Ayrıca yumurtayı haşladığınız su oda sıcaklığına geldikten sonra bu suyu çiçeğinize verebilirsiniz.
  • Demir Çivi: Çiçeğinizin demir ihtiyacını karşılamak için yapmanız gereken şey çok basittir. Bir tane demir çiviyi bitkinizin toprağına saplayabilir veya bir demir parçasını bu toprağa gömebilirsiniz.
  • Maya ve Aspirin: Çiçek canlandırmak için bir tarif arıyorsanız, maya ve aspirini kesinlikle denemelisiniz. 1 litre suyun içine bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru maya ekleyip karıştırmalısınız. Aspirin ve maya suda iyice çözündükten sonra bu suyla çiçeğinizi sulayabilirsiniz. Kısa süre içinde çiçeğinizin canlandığını görebilirsiniz.
  • Arap Sabunu: Güzel kokusu ile beğenilen Arap sabunu, çiçekler için oldukça etkili bir böcek kovucudur. Bunun için 4-5 yemek kaşığı Arap sabunu ve 1 litre suya ihtiyacınız var. Arap sabununu suyla karıştırdıktan sonra bu karışımı çiçeğinizin gövdesine ve yapraklarına sıkabilirsiniz. Haftada bir yöntemi uygulamak, çiçeğinizi böceklere karşı korumaya yeterlidir.

Çiçeklerin ihtiyacı olan vitaminler ise aşağıdaki gibidir:

  • B Vitamini: Çiçeklerin stresle başa çıkabilmesi, köklerinin büyümesi ve tohumlarının çimlenmesi için B vitamini oldukça önemlidir. Bitkilerinizin daha çabuk gelişmesi için B1, B6 ve B12 gibi farklı B vitamini türlerinin desteği çok büyüktür.
  • C Vitamini: Bitkilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve fotosentez dönemlerine destek olması bakımından C vitamini öne çıkar. Çiçeklerde boy uzaması ve çiçeklenmeyi fazlalaştırma gibi etkileri de vardır.
  • D Vitamini: D2 ve D3 vitaminleri, çiçeklerin gövdesinde kalsiyum emilimine yardımcı olur. Aynı zamanda çiçeklerdeki stres düzeyini düşürmeye yardımcı olur.
  • E Vitamini: E vitamini, çiçekleri iklim değişikliklerine karşı koruma etkisine sahiptir. Böylece çiçeklerin daha güçlü hale gelmesini sağlar.

Siz de çiçek bakmak istiyorsanız, aradığınız çiçeklerin en güzellerini TazeÇiçek’te bulabilirsiniz. Renk renk, çeşit çeşit çiçekler satın alarak farklı çiçeklerin bakımı konusunda bilgi ve deneyim elde edebilirsiniz. İster saksı bitkisi, ister aranjman, ister salon bitkisi aradığınız tüm çiçek çeşitleri TazeÇiçek’te sizleri bekliyor!

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler