Türkiye'de Yetişen Orkide Çeşitleri

Orkideler eşsiz çiçeklerdir: Nefes kesici güzellikleri, narin ve hassas çiçek açan uzun ömürlü yaprakları ile büyüleyicidirler. Bahçecilikte yetiştirilen her orkide, çiçek açmaya başlarken ayrı bir heyecan yaratır. Rengarenk çiçekleri ve asil duruşuyla herkesi etkilemeyi başaran çiçek türlerinden biri olmuştur. 

Orkideler eşsiz çiçeklerdir: Nefes kesici güzellikleri, narin ve hassas çiçek açan uzun ömürlü yaprakları ile büyüleyicidirler. Bahçecilikte yetiştirilen her orkide, çiçek açmaya başlarken ayrı bir heyecan yaratır. Rengarenk çiçekleri ve asil duruşuyla herkesi etkilemeyi başaran taze çiçek türlerinden biri olmuştur. 

Hem dış görünüşü hem de mis gibi kokusu sayesinde muhteşem bir çiçek olmayı başarmıştır. Özel günlerin sıklıkla alınan çiçeği haline gelen orkidelerin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Tür olarak birden fazla çeşidi bulunan orkidelerin, Türkiye’de yaklaşık olarak 25 adet cins ve 50’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu türlerin neler olduğunu gelin hep birlikte inceleyelim.

 

Cattleya Orkide

Orkide denilince muhtemelen birçok insan, cattleya cinsinden bir buket hayal eder. Bu orkidenin  tipik olarak çok farklı şekil ve renk kombinasyonlarına sahip hoş kokulu çiçekleri vardır. Türlerinin  bazıları birkaç santim uzama gösterip ve oldukça büyük çiçekler açmaya başlarken, bazıları ise daha küçük ve güzel çiçekler açabilir. Bu orkide türü genellikle yılda sadece bir defa çiçek açar. Cattleya, tıpkı ağaç dalları gibi diğer bitkilere bağlı olarak kendiliğinden büyür. Yapraklarının donuk yeşil rengi genellikle uzun ömürlüdür. Bu tür ile yapılan buketler anlamlı bir hediye halini alabilir.

Brassia Orkide

Tıpkı bir örümceğin bacaklarına benzer yapraklarının uzun ve diğer çiçeklere göre tuhaf şeklinden dolayı ‘örümcek orkide‘ olarak bilinmektedir. Doğal ortamlarda göz önüne alındığı zaman bu orkidenin gelişimine yardımcı olabilmek için aşırı nemli ve sıcak ortamlarda yetiştirmeniz gerekir. Brassia orkideleri benekli ve parlak turuncu gibi renklere bürünebildiği için yalnızca yapraklarının şekli ile değil, parlak renkleri sayesinde de oldukça dikkat çekicidir.

Orkide

Karşı konulmaz güzelliği ve zerafet kokan çiçekleri ile onu nerede görseniz tanıyabilirsiniz. Evinizde muhteşem görüntü yaratmak ya da çok sevdiğiniz birine hediye alabilmek için mükemmel bir alternatiftir. Saksıda yetiştirilen orkideler genellikle uygun hava koşulları sağlandığı zaman parlak ve asil görüntüsüyle gününüzü güzelleştirebilir. 

Rhynchostylis Gigantea

Son yıllarda oldukça popüler olan bu orkide türü, olağandışı renkleri ve eşsiz  baharat tadında kokusuyla çiçek sevenlerin listesine girmeyi başarmıştır. Orta ya da çok parlak ışıkta büyümeye başlayan rhynchostylis gigantea, sadece toprağı kurumaya başlarken sulamanız yeterli olacaktır. Fazla bakım ve ilgi istemeyen bu nadir çiçeği çok seveceksiniz.


Güvercin Orkidesi

Güvercine benzeyen çiçekleri mis gibi kokulu ve beyaz renktedir. Orkidenin ilginç bir türü olan güvercin orkideleri, saksıda yetiştirilebilir. Kutsal ruh’un çiçeği olarak da bilinen bu bitki demetler halinde çiçek açarak görsel şölen sunar.

Miltonia Orkide

Çiçeklerinin şeklinden dolayı menekşeye çiçeğine de benzetilen bu orkidenin bakımı diğer türlere göre daha zordur. Hoş kokusuyla dikkatleri hemen üzerine toplamayı başaran miltonia orkideler, orta sıcaklıkta olan ortamları çok severler.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler