Türkiye'deki Çiçek Tarlaları

Türkiye’de birbirinden çeşitli çiçek tarlalarının olduğunu biliyor muydunuz? Konya, Tunceli ve Elazığ’da laleyi, Isparta’da lavantayı, Trakya bölgesinde ise ayçiçek tarlalarını eğer doğru zamanda giderseniz yakalamanız mümkün.

Türkiye’de birbirinden çeşitli çiçek tarlalarının olduğunu biliyor muydunuz? Konya, Tunceli ve Elazığ’da laleyi, Isparta’da lavantayı, Trakya bölgesinde ise ayçiçek tarlalarını eğer doğru zamanda giderseniz yakalamanız mümkün.

Birbirinden doğal ve güzel bu ortamlarda dilediğiniz gibi fotoğraf kareleri yakalamak mümkün. Daha önce görmediyseniz gelin sizi Türkiye’deki  muhteşem görsel şölen olan rengarenk tarlalarla  tanıştıralım.


Isparta Lavanta Tarlaları


Isparta güller diyarı olark bilinsede aslında lavanta tarlalarıyla oldukça popülerdir. Yıllar önce Keçiborlu ilçesinin Kuyucak köyünde kurak ve boş kaldığı için ekilmiş olan lavanta fideleri sonralarda inanılmaz bir şekilde genişleyerek 3000 hektarlık bir alana yayılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Batı Akdeniz Kalkıma Ajansı ve Anadolu Efes Kuyucak’ı dönüştürmek için birlikte kalkınma projeleri gerçekleştirmişler. Lavanta üretimi üzerinden istihdam yaratmak ve turizmi güçlendirmek adına tasarlanmış projenin başarılı sonuçlar verdiğini bugünlerde kapılarını açtığı binlerce turist sayesinde anlayabiliyoruz. Türkiye lavanta üretiminin neredeyse tamamını bu bölgeden sağlıyor ve Kuyucak Köyü ekonominin bir parçası haline haline gelmiş. Tabii lavantaları görmek için doğru mevsimde gitmek gerektiğini unutmayınız.

 


Trakya Ayçiçek Tarlaları 


Trakya Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Çok geniş alanlarda yetiştirilen ayçiçek tarlaları insanlar tarafından fotoğraflanıyor ve her sene yaz aylarında görsel şölen etkisi yaratarak görenleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle gün batımına yakın saatlerde de göz alıcı olabilen ayçiçek tarlaları,  birçok profesyonel fotoğrafçı tarafından da kullanıyor. Ağustos ayı boyunca Trakyanın çoğu bölgesinde ayçiçek tarlalarını görebilirsiniz. Aynı zamanda 2020 yılında Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, EFOD ile iş birliğinde ayçiçeği tarlasını fotoğraf stüdyosuna çevirip çeşitli etkinlikler düzenleyerek turizmi canlandırmaya katkı sağladı. Ülkemiz ayçiçeği ihtiyacının çok önemli bir kısmını Trakya bölgesinden sağlıyor. ‘Doğanın sarı gelini’ olarak bilinen ayçiçek tarlaları eşsiz bir manzara görününmü sağlıyor. Tabii tıpkı lavanta tarlaları gibi ayçiçek tarlalarını da görebilmek için doğru mevsimi yakalamalısınız.

 


Konya Lale Tarlaları 


Konya’nın Karatay ilçesinde 170 dekarlık alanda, yılda 40 çeşit yaklaşık 25 milyon lale üretilmektedir. Hem yurt içine satılan hem de Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilen lalelerin tarlası, her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Konya’nın lale tarlalaları her yıl yaklaşık 50 bin turiste kapılarını açıyor. Masalları aratmayan bu bölgeye bir çok tur düzenleniyor ve bölge ekonomiyi canlandırmaya katkı sağlıyor. Çoğu kişinin haberinin bile olmadığı bu olağanüstü tarlayı her yıl fotoğraf tutkunları ziyarete gelmekte. Ayrıca Türkiye’nin lale üretiminin %97 si bu bölgeden sağlanıyor; yani aslında Konya denilince aklımıza etli ekmekten önce lale gelmesi gerekiyor.

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler