- Tazeçiçek.com
- Blog
Yan Yana Ekilmemesi Gereken Bitkiler
Yan Yana Ekilmemesi Gereken Bitkiler
Her yaşam alanında iyi komşular ve kötü, geçimsiz komşular bulunur değil mi? Kimisi hayatımızı güzelleştirir ve çok daha kolaylaştırırken kimileri bize sadece zorluk çıkarıyorlarmış izlenimi yaratırlar.
Her yaşam alanında iyi komşular ve kötü, geçimsiz komşular bulunur değil mi? Kimisi hayatımızı güzelleştirir ve çok daha kolaylaştırırken kimileri bize sadece zorluk çıkarıyorlarmış izlenimi yaratırlar. Bitkilerin ve bahçelerin dünyasında da işler daha farklı yürümez. Bahçeyle ve çiçekçilikle uğraşan herkesin tek bir amacı vardır o da bitkilerini sağlıklı ve mutlu yetiştirmektir. Bazen ne yaparsak yapalım işler tam da istediğimiz gibi gitmeyebilir. Kimi taze mevsim çiçekleri birlikte çok iyi anlaşırken kimi taze bitkiler hiç anlaşamazlar. Birbirleriyle aynı ortamda hayatta kalamayan bitkilerin her birinin çok farklı gereksinimleri olabilir. Büyürken birbiriyle istenmeyen bir rekabet içerisine girebilen bitkiler ortak yaşam alanında birbirlerinin kaynaklarını zarar verici şekilde tüketebilirken aynı zamanda birbirlerine zarar verebilecek haşereleri de kendilerine çekebilirler. Hangi bitkilerin yan yana ekildiğinde iyi anlaşabileceğini, toprağın türüne bağlı bağlı olarak deneme yanılma ya da tahmin etme yöntemleriyle çözümleyebilirsiniz. Yan yana ekilmemesi gereken bitkilere bir göz atalım;
Kelebek Otu ve Cam Güzeli;
Farklı ailelere mensup çiçekler yan yana ekildiğinde farklı çeşitlilikte ihtiyaçları ortaya çıkar ve ikisinin de farklı yetiştirme metodları yüzünden birbirlerine zarar verir bir hale gelebilirler. Bahçeciliğe yeni başlayanlar ya da hobi olarak bahçeyle uğraşanlar bazen sırf güzelliklerine aldanarak yan yana getirilmemesi gereken çiçekleri birlikte ekebilirler. Kelebek otu ve cam güzeli bitkisi örneğinde olduğu gibi. Kuru toprağı ve güneş ışığını seven kelebek otu ve nemli toprakta yetişen cam güzeli birbirleri için en uyumlu bitkiler sayılmazlar.
Melez Servi (Leylandi) ve Keçi Sakalı (Japon İspiryası)
Melez servi bitkisi uzun boyları ve hacimli gövdeleri sayesinde genellikle çit bitkisi olarak bahçelerde sınır belirleyici fonksiyonda kullanılırlar. Uzun boylu bitkilerin yanına kısa boylu bitkiler ekmek onların gölgede kalmasına sebebiyet verebilir. Melez servinin gölgesinde kalan keçi sakalı için de aynısını söyleyebiliriz. Melez servi uzun boyuyla, güneş ışınlarının keçi otuna ulaşmasını engelleyecek ve keçi sakalı bu yüzden istenilen gelişimi gösteremeyecektir. Aynı örnek melez servi yakınlarına dikilen kısa boylu bitkiler için de geçerlidir.
Kuş İğdesi ve Şimşir
Bahçenize iki bitkiyi yanyana dikerken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de büyüme hızıdır. Eğer bir bitki yanında yetişen diğer bitkiden daha hızlı büyüyorsa, yanında yetişen bitki için bir risk faktörü oluşturabilir. Zira daha hızlı yetişen bitki kendisine göre yavaş yetişen bitkinin kaynaklarını ele geçirebilir. Şimşire göre daha hızlı yetişen kuş iğdesinde böyle bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz
Ayçiçeği ve Patates
Ayçiçeği genel olarak baktığımızda allelopatik bir bitkidir. Allelopati kelimesini incelediğimizde eski Yunancadan allelon (birbirlerine) ve pathos (zarar veren) kelimelerinin birleşmesiyle türediğini görürüz. Allelopatik bitkiler yetişirken salgıladıkları kimyasallar ile etrafında yetişen bitkilere veya mikroorganizmalara zararlı ya da faydalı olabilirler.