Yasemin Çiçeği Bakımı

Yasemin çiçeğinin tatlı kokusunu seviyorsanız evinizde bir yasemin çiçeği bulundurarak bu harika kokunun tadını çıkarabilirsiniz. Yasemin almadan önce, tüm yasemin çeşitlerinin kokulu çiçekleri olmadığını unutmayın.

Yasemin çiçeğinin tatlı kokusunu seviyorsanız evinizde bir yasemin çiçeği bulundurarak bu harika kokunun tadını çıkarabilirsiniz. Yasemin almadan önce, tüm yasemin çeşitlerinin kokulu çiçekleri olmadığını unutmayın.

İç mekanda yasemin türleri arasında en çok kullanılan çeşit olan pembe yasemin, özellikle geceleri hoş kokulu tatlı bir aromaya sahiptir. Her şeyden önce, aslında yasemin çiçeğinin iç mekanlarda yetişmek için çok da elverişli olmadığını bilmek gerekir, ancak bazı çeşitleri elbette iç mekan yaşamına adapte edilebilir. Yasemin çiçeği bakımı hakkında bilgi sahibi olmak ve nasıl ilgilenileceğini bilmek, çiçeğinizin sağlıklı büyümesi ve her yıl çiçek açması için son derece önemlidir.

              

Yasemin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaseminler, özellikle yaz aylarında, çok fazla ışık alan alanlara ihtiyaç duyar. Çiçeğinizin sağlıklı büyümesini aynı zamanda da güçlü olmasını istiyorsanız, çiçeğinizi bol güneş ışığı alan bir alana yerleştirmelisiniz. Yılın daha sıcak zamanlarında ise, yasemini güneş ışığına daha fazla erişebilmesi için balkonunuza yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz.


Kışın 10 derecenin üzerindeki sabit sıcaklıklar, bitkinin düzgün çiçeklenmesi için ihtiyaç duyduğu sıcaklık sinyallerini almasına engel olacaktır. Bu nedenle maalesef iç mekanlarda yetişen birçok yasemin her yıl çiçek açmaz fakat bunun çözümü oldukça basittir. Yapmanız gereken şey sadece kışın yasemininizi dışarıya taşımak ve çiçeğinizin kurumaması için onu dondan korumaya dikkat etmektir.


Aydınlık bir odaya veya güneşli bir pencerenin yanına yerleştirmek, çiçeğiniz için idealdir. Kışın 10 derecenin altındaki sıcaklığa maruz kalabileceği bir ortamda bulundurmalısınız fakat aynı zamanda çiçeğinizin donmaması için dikkatli olmalı ve gereken önlemleri almalısınız. Balkon, kışın yasemininiz için doğru bir yer seçimi olacaktır. Böylece çiçeğinizin açık alanda bulunmasıyla meydana gelen iyi hava sirkülasyonu; bu güzel, kokulu ve gösterişli çiçeklerin açması için onları teşvik edecektir. Yasemin, ilkbahardan sonbahara kadar doğrudan güneş ışığı altında güneşe yaklaşık olarak günde 4 saate kadar dayanacaktır, kışın ise doğrudan güneş ışığı almasından kaçınmalısınız.


Yasemin için alt tabaka gözenekli olmalıdır. Toprak yıl boyunca nemli olmalı, ancak bitkinizin köklerini çürütebileceğinden asla ıslak olmamalıdır. Çiçeklenmedeki yavaşlama ve düşüşten sonraki dinlenme döneminde sulama sıklığını eskiye nazaran azaltmalı ve aralıklı tutmalısınız.


Yasemin çiçeği bakımı, büyüme mevsimi boyunca kompoze bir gübre ile periyodik gübrelemeyi içerir. Yüksek konsantrasyonda fosfor içeren gübreler çiçeklenme süresinin uzamasına neden olacaktır.
Yaprakların altında ve gövdelerde pamuksu kütleler tespit ederseniz, etkilenen yapraklara müdahale etmelisiniz; aksi takdirde çiçeğiniz yakın zamanda kırmız böceği istilasına uğrayabilir. Yasemininizi budarken mümkün olabildiğince çok sayıda etkilenen yaprağı çıkarın, ardından budamadan sonra kalabilecek herhangi bir kütleyi çıkarmak için alkole batırılmış pamuklu çubuk kullanın.


Yasemin çiçeği bakımı ile ilgili önemli olan diğer bir nokta ise; dış mekanda yetiştirilen yaseminde olduğu gibi, iç mekan yasemininizin de bol miktarda budamaya ihtiyacının olmasıdır. Büyüme mevsiminin başında, yani ilkbaharda çiçeğinizi budamanız gerekir.

 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler