Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı çiçeği kışın muhteşem bir şekilde çiçek açan bir bitkidir. Çeşidine göre farklı çiçek renkleri mevcuttur. Yılbaşı çiçeği normalde nemli ormanlarda, ağaçların kendilerine (epifitik bitkiler) bağlı olarak gelişirler.

Yılbaşı çiçeği kışın muhteşem bir şekilde çiçek açan bir bitkidir. Çeşidine göre farklı çiçek renkleri mevcuttur. Yılbaşı çiçeği normalde nemli ormanlarda, ağaçların kendilerine (epifitik bitkiler) bağlı olarak gelişirler.

Yılbaşı çiçeği bakımı ile ilgili birkaç noktaya dikkat etmek önemlidir. 

  

Işıklandırma

Yılbaşı çiçeği doğrudan güneş görmeden de her yıl çiçek açabilir. Yılbaşı çiçeğinin Brezilya'da ağaçların altında yani gölgede yaşadığını söyleyebiliriz, ancak yerleştirildiği her yerde iyi bir aydınlatmaya sahip olması çok daha elverişlidir.

Yılbaşı çiçeği bakımı konusunda yeterli bir ışıklandırma için örneğin balkona veya terasa yerleştirerek biraz güneş almasını sağlayabilirsiniz, ancak aşırı değil. Bu çiçekler zayıf kış güneşine dayanabilirler fakat yaz güneşine çok da dayanıklı değillerdir.

Sıcaklık

Eğer çiçeğiniz teras ya da balkon gibi dışarıda bir alanda ise, don olabileceği ihtimalini ve bunun da çiceğinize zarar verebileceğini unutmayın.

Nem

Nemli ortamları severler. Sprey yardımıyla su püskürtmenizde fayda vardır, yılbaşı çiçeği bakımı için yazın sıcak günlerinde çiçeğinizin yapraklarına su püskürtebilirsiniz.

Sulama

Çiçeğinizi az ya da çok sulamanız, bazı farklı faktörlere bağlı olacaktır, örneğin: alt tabakanın türü, çiçeğin içeride ya da dışarıda oluşu, saksının büyüklüğü ve çiçeğin güneş alıp almaması gibi. Haftada en az 1 sulama ve ortalama olarak haftada 2 sulama idealdir. Sulama mümkünse kireçsiz su ile yapılmalıdır.

Gübreleme

Çiçeklenmeyi teşvik etmek için düzenli olarak fosfor ve potasyum açısından zengin bir gübre uygulayın. Eğer çiçeğiniz normale göre güçsüz görünüyor ise, biraz demir şelat (demir açısından zengin özel bir gübre) ekleyerek kompostla sulama yapın; çiçeğiniz güçlenecektir.


Saksı Değişimi

Yavaş büyümesi nedeniyle yılbaşı çiçeği bakımı için her yıl saksı değişimi gerekli değildir. Bu işlemi ilkbaharda yapmalısınız.. Çok gözenekli bir alt tabaka kullanın, böylece sulama sırasında su iyi süzülür ve kökler hava alma imkanına sahip olurlar.

İpuçları


1.    Sapların dibinde mantar ve çürümeye neden olan su birikintilerinden kaçının.
2.    Aşırı beslenen bitkiler çok az çiçek açar veya hiç çiçek açmaz.
3.    Çiçeğiniz büyüme aşamasındayken onu çevirmeyin, yılbaşı çiçeği ışığa doğru büyür ve aniden farklı bir yönde gelişmek zorunda kalırsa çiçekler güçsüzleşir ve düşer.
4.    Çiçekleriniz daha açılmadan düştüyse bu durum cereyan veya susuzluktan kaynaklanıyor olabilir.
5.    Gövdelerde renk kaybı çiçeğinizin yetersiz ışık aldığı anlamına gelebilir. Çiçeğinizin yerini değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler