Yılbaşı Çiçeği Kokina Nedir ? Kokina Bakımı

Yılbaşı Çiçeği olarak da bildiğimiz Kokina’yı, Aralık ayı gibi sık sık görmeye başlarız. Kokina aslında doğal bir bitki değildir. Ruscus aculeatus ve Smilax excelsa olmak üzere iki bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.

Yılbaşı Çiçeği olarak da bildiğimiz Kokina’yı, Aralık ayı gibi sık sık görmeye başlarız. Kokina aslında doğal bir bitki değildir. Ruscus aculeatus ve Smilax excelsa olmak üzere iki bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.

Ruscus aculeatus, Asparagaceae bitki ailesinin bir alt ailesine aittir. Türkçe isimleri tavşan memesi ve ölmezdiken'dir). R. Aculeatus, çok büyümeyen, yoğun dallı, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Yaklaşık olarak 70-80 cm'ye kadar büyür. Oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ruscus’un çiçeklenme dönemi yılbaşından itibaren nisan ya da mayıs aylarına kadar sürebilir. Açan dişi çiçekler daha sonrasında R. aculeatus'a özgün kırmızı küçük meyveleri üretirler.

Kokina’nın oluşturulmasında kullanılan diğer bitki, Smilacaceae ailesinden Smilax'tır. Özdiken ya da Kırçan olarak da adlandırılan Smilax excelsa’nın Anadolu’da alternatif tıp adına idrar söktürücü, kan temizleyici gibi pek çok kullanım alanı vardır. Yapılan bazı çalışmalar bitkinin yapraklarının önemli bir doğal antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Aynı zamanda özellikle Samsun olmak üzere Karadeniz bölgesinde halkın günlük beslenmesinde, turşu ve yemeklerde sık sık kullanılmaktadır. Oldukça uzun bir ömre sahip olan bu bitki yaklaşık olarak 15-20 metre gibi yüksekliklere dahi ulaşabilir. Yaprakları sert, yarı odunsu yapıdadır. Parlak yeşil renkteki yaprakları ortalama olarak 10 cm uzunluğa ve 10 cm genişliğe sahiptir.

Smilax’ın kırmızı kümelenmiş meyveleri, kırmızı iplikler ile R. aculeatus dallarının uçlarına bağlanır. Böylece harika bir görüntüye sahip olan ve ismini Yunanca “kırmızı” anlamına gelen Kokina kelimesinden alan çiçek ortaya çıkar. Genellikle 6 adet daldan oluşan buketler halinde hazırlanırlar. Kokina çiçeğinin meyveleri evcil hayvanlar için zehirli olabilir, bu nedenle evinizde evcil hayvanınız varsa bu kırmızı meyveleri yememelerine dikkat etmenizde fayda var.

Kokina Çiçeği Bakımı

Genellikle kasım ya da aralık ayı gibi sık sık gördüğümüz bu çiçek yılın sonlarına doğru görüldüğünden, yılbaşı ile ilişkilendiriliyor. Meyvelerinin harika parlak kırmızı rengiyle adeta yılbaşı ruhunu yansıtan Kokina’nın şans getirdiğine dair bazı rivayetler var. Özellikle çiçeğin yaprakları 1 sene boyunca solmaz ise ya da çiçek çürümezse diğer sene sizi güzel olayların bekleyeceği söyleniyor.

Kokina’nın canlı bir bitki olduğunu unutmayın, bu nedenle elbette bakıma ihtiyaç duyacaktır. Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var.

Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.

Diğer dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise sulama. Kokina çiçeği suyu pek sevmez, bu nedenle aşırı olmamasına dikkat ederek haftada 1 ya da 2 defa sulamanızda fayda var. Sulamak için suyu, aşırıya kaçmadan çiçeğin kök kısmından verebilirsiniz. Tekrardan evinizde eğer evcil hayvanınız varsa, Kokina’nın meyvelerini hayvanınızdan uzak tutmanız gerektiğini hatırlatalım, çünkü onlar için zehirli olabilirler.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler