Yılbaşı Çiçeği Kokina Nedir ? Kokina Bakımı

Yeni Yıl Klasiği: Kokina Çiçeği Anlamı, Efsanesi ve Bakımı

Kokina çiçeği, anlamı ve bakımıyla yılbaşı süslemelerinin vazgeçilmezi… Bir diğer adıyla yılbaşı çiçeği, göz alıcı kırmızı-yeşil görünümüyle özellikle yılbaşı döneminde sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Kokina çiçeği, özellikle yılbaşı çiçeği olarak bilinir ve genellikle dekoratif süslemelerde yer alır. Bu çiçeğin özgün kırmızı meyveleri ve yaprakları, onu yılbaşı döneminde popüler kılar. Gerçek kokina çiçeği, iki farklı bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Yeşil dallar ile kırmızı meyveler, iplerle birleştirilerek hazırlanır ve böylece benzersiz bir görünüm elde edilir.

Kokina; sadece estetik bir seçim değil, aynı zamanda yılbaşının ruhunu temsil eden bir semboldür. Geleneksel inanışa göre, kokina çiçeğini evde tutmak yeni yılın mutluluk ve bereket getirmesi için önemlidir.

Yeni Yıl Çiçeği Kokina Nedir?

Kokina, aslında doğal bir bitki değildir. Ruscus aculeatus ve Smilax excelsa olmak üzere iki bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Ruscus aculeatus, Asparagaceae bitki ailesinin bir alt ailesine aittir. Türkçe isimleri tavşan memesi ve ölmezdiken'dir). R. Aculeatus, çok büyümeyen, yoğun dallı, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Yaklaşık olarak 70-80 cm'ye kadar büyür. Oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ruscus’un çiçeklenme dönemi yılbaşından itibaren nisan ya da mayıs aylarına kadar sürebilir. Açan dişi çiçekler daha sonrasında R. aculeatus'a özgün kırmızı küçük meyveleri üretirler.

Kokina’nın oluşturulmasında kullanılan diğer bitki, Smilacaceae ailesinden Smilax'tır. Özdiken ya da Kırçan olarak da adlandırılan Smilax excelsa’nın Anadolu’da alternatif tıp adına idrar söktürücü, kan temizleyici gibi pek çok kullanım alanı vardır. Yapılan bazı çalışmalar bitkinin yapraklarının önemli bir doğal antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

Aynı zamanda özellikle Samsun olmak üzere Karadeniz bölgesinde halkın günlük beslenmesinde, turşu ve yemeklerde sık sık kullanılmaktadır. Oldukça uzun bir ömre sahip olan bu bitki yaklaşık olarak 15-20 metre gibi yüksekliklere dahi ulaşabilir. Yaprakları sert, yarı odunsu yapıdadır. Parlak yeşil renkteki yaprakları ortalama olarak 10 cm uzunluğa ve 10 cm genişliğe sahiptir.

Smilax’ın kırmızı kümelenmiş meyveleri, kırmızı iplikler ile R. aculeatus dallarının uçlarına bağlanır. Genellikle 6 adet daldan oluşan buketler halinde hazırlanırlar. Kokina çiçeğinin meyveleri evcil hayvanlar için zehirli olabilir. Bu nedenle evinizde evcil hayvanınız varsa bu kırmızı meyveleri yememelerine dikkat etmenizde fayda var.

Kokina Çiçeği Anlamı ve Efsanesi Nedir?

Kokina anlamı, eski zamanlardan bu yana mutluluk ve huzur ile ilişkilendirilmiştir. Kelime kökeni Yunanca "kırmızı" anlamına gelen "kokinos" kelimesinden gelir. Bu nedenle kokina çiçeği, aşkı ve tutkuyu da temsil eder.

Bir diğer ilgi çekici özellik ise kokina çiçeği efsanesi. Rivayete göre, eğer bir kişi kokina çiçeği aldığı yıl boyunca onu kurutmadan koruyabilirse, o yıl içerisinde ev sahibi olacağına inanılır. Bu efsane, kokinanın popülerliğini artıran faktörlerden biridir ve hala yeni yıl gelenekleri arasında yer alır.

Kokina Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Genellikle kasım ya da aralık ayı gibi sık sık gördüğümüz bu çiçek, yılın sonlarına doğru görüldüğünden, yılbaşı ile ilişkilendiriliyor. Meyvelerinin harika parlak kırmızı rengiyle adeta yılbaşı ruhunu yansıtan Kokina’nın şans getirdiğine dair bazı rivayetler var. Özellikle çiçeğin yaprakları 1 sene boyunca solmaz ise ya da çiçek çürümezse diğer sene sizi güzel olayların bekleyeceği söyleniyor.

Kokina’nın canlı bir bitki olduğunu unutmayın, bu nedenle elbette bakıma ihtiyaç duyacaktır. Kokina çiçeği bakımı, kolay olmasına rağmen dikkat gerektirir. Bu çiçeğin uzun süre dayanabilmesi için doğru ortam koşulları sağlanmalıdır.Kokina bakımı doğru yapıldığında, çiçek tazeliğini uzun süre koruyarak dekorasyonlarınızı güzelleştirir.

Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.

Diğer dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise sulama. Kokina çiçeği suyu pek sevmez, bu nedenle aşırı olmamasına dikkat ederek haftada 1 ya da 2 defa sulamanızda fayda var. Sulamak için suyu, aşırıya kaçmadan çiçeğin kök kısmından verebilirsiniz. Tekrardan evinizde eğer evcil hayvanınız varsa, Kokina’nın meyvelerini hayvanınızdan uzak tutmanız gerektiğini hatırlatalım, çünkü onlar için zehirli olabilirler.

Kokina Çiçeği Nasıl Saklanır?

Kokina çiçeğini saklamak, tazeliğini korumak isteyenler için önemlidir. “Kokina çiçeği nasıl saklanır?” sorusuna verilecek en iyi cevap, onu serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmektir. Üstelik çiçeğin dallarını bir arada tutan iplerin gevşememesi gerekir. Eğer kokina buketi şeklinde hazırlanmışsa, tamamen kuruması sağlanarak dekoratif olarak kullanılabilir.

Yılbaşı Çiçeği (Kokina) Nasıl Çoğaltılır?

Kokina çiçeği doğada kendiliğinden çoğalan bir bitki değildir. Çünkü gerçek kokina çiçeği, iki farklı bitkiden oluşur. Bitkiler ayrı ayrı yetiştirilip daha sonra birleştirilebilir. Çoğaltmak için bu iki bitkiyi uygun koşullarda yetiştirmeniz gerekir. Yeşil dalları ve kırmızı meyveleri sağlam bir şekilde birleştirerek orijinal kokina görünümü elde edebilirsiniz.

Kokina Çiçeği Suya Konmalı mı?

Kokina çiçeği suya konmadan da uzun süre dayanabilir. Yine de "Kokina çiçeği suya konur mu?" diye merak edenler için şu öneri verilebilir: Eğer çiçeğin daha uzun süre taze kalmasını istiyorsanız, çok az miktarda su dolu bir vazoda saklayabilirsiniz. Fakat bu işlem, dalların ve meyvelerin özelliğini yitirmesine sebep olabilir. En iyi sonuç için kokinanın doğal haliyle muhafaza edilmesi önerilir.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler