Zambak Bitkisi Bakımı
Zambak bitkisi, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan, bahçelerde ve evlerde genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilen, ılıman bölgeleri seven, soğanlı bir çiçektir. Genellikle bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılan bitkinin soğanlı türleri bazı ülke mutfaklarında besin olarak tüketilmektedir.
Zambak bitkisi, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan, bahçelerde ve evlerde genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilen, ılıman bölgeleri seven, soğanlı bir çiçektir. Genellikle bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılan bitkinin soğanlı türleri bazı ülke mutfaklarında besin olarak tüketilmektedir.
Zambak çiçeğinin yaklaşık 110 türü bulunmaktadır. Sonbahar dönemi zambak soğanı ekmek için en uygun dönem olsada çiçeklerini yaz aylarında açacaktır.
Çok sıcak ve soğuk alanları sevmeyen zambak direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmaz. Bu sebeple dolaylı ışık alanlarından faydalanmalıdır. Çok fazla sıcak veya soğuk alanda bırakılırsa köklerine ve çiçeklerine zarar gelebilir. Sıcak ayların başlarında iki yılda bir olacak şekilde saksıları değiştirilmelidir.
Zambak yetiştiriciliğinde toprak yapısı ve özelliği çok önemli olduğu için saksı ve toprak seçimine dikkat edilmesi önemlidir. Zambak çiçeğinin daha güçlü ve dayanıklı olması için saksısının yaklaşık 20 cm çapında olması gerekmektedir. Doğru saksı seçiminden sonra uygun toprak saksıya konulmalıdır. Gübre seçimi olarak eski yanmış çiftlik gübresi, funda yaprağı ve biraz da kum kullanılması tercih edilir.
Zambak bitkisinin sürekli nemli kalması önemlidir Suyun toprağın her alanına ulaşması önemlidir. Zambak bitkisi yetiştirirken kış aylarında oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmaması oldukça önemlidir. Aynı zamanda verilen su soğuk olmamalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Kış ve erken ilkbahar aylarında eğer yeterli ölçüde yağışlı alıyor ise sulamaya gerek duyulmaz. Aşırı sulamalar kök bölgesi oksijenini azaltabileceği için kök ve soğanları gelişmeden alıkoymakta, hatta çürütebilmektedir. Yaz aylarında sıcaklığa göre sulama miktarı artabilir. Zambak bitkisini sularken kullanılan kap her sulamada aynı olmalıdır, aynı ölçüde kaplar kullanılması bu yüzden önemlidir.
Zambak bitkisi çeşitli vitamin ve mineraller ile yılda en az bir kere beslenmelidir. Bu beslenmeler sayesinde çiçek daha hoş bir görüntüye kavuşacak ve daha sağlıklı büyüyecektir. Zambak bulunan yerlerde başka bitkinin yakınında olmaması önemlidir.
Nisan ayı zambak bitkisinin çoğaltılması için en uygun zamandır ve çoğaltma,kökten ayırma yöntemiyle yapılmalıdır. Bu yöntem her ortamda zahmet gerektirmeden yapılabilecek bir yöntemdir. Fakat en kısa sürede köklerinden ayrılan zambak bitkisi, başka bir saksının içine dikilmelidir. Bu sayede en kısa sürede bitkiniz büyüyecek ve çiçek vererek evlerinize, bahçelerinize renk verecektir.
Çiçek Kesimi
Zambak yetiştiriciliğinde asıl amaç, zambağın çiçek ve soğanından faydalanmaktır. İyi bakılır ise zambak, ilkbahar sonunda çiçek açacaktır. Sap ucundaki zambak çiçeklerinin altından itibaren 1-2 tanesi açtığında sap yerden 10-15 cm yukarıdan, makas veya keskin bıçak ile kesilmelidir. İyi bakım koşullarında 1 buçuk metreye kadar uzanabilen bitki, topraktan 30cm yukarıdan kesilince 120cm lik çiçekli sap yapmış olacaktır.