Bonsai Ağacı Bakımı

Bonsai; ağaçları özel saksılarda, özel budama teknikleriyle şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyütüp estetik bir görüntü kazandırma sanatı olarak bilinmektedir. Bon; tepsi, sai; bitki anlamına gelir.

Bonsai; ağaçları özel saksılarda, özel budama teknikleriyle şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyütüp estetik bir görüntü kazandırma sanatı olarak bilinmektedir. Bon; tepsi, sai; bitki anlamına gelir.

Bonsai ağacı örneklerinin değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulacak unsurlar; ağacın kökleri, gövdesi ve dallarının görünümüdür. 

Konumlandırma 

Bonsai günde en az iki saat güneş alan iyi aydınlatılmış bir pencerenin yakınında olması gerektiğinden, konum bonsai ağacı bakımı ile ilgili temel noktalardan biridir. Yaklaşık 50 cm gibi makul bir mesafeye yerleştirilmesi önemlidir. Bonsainin cama çok yakın olduğu ve günün en sıcak saatlerinde güneşe maruz kaldığı durumlarda; camdan dolayı ortaya çıkan büyüteç etkisinden kaçınmak önemlidir, çünkü bu durum sonucunda ağacımızın yapraklarında yanıklar meydana gelebilir.

Düzenli ve Dengeli Büyüme 

Bonsai ağacı bakımı hakkında diğer önemli hususlardan biri de bonsai ağacını 15 günde bir çevirmemiz gerektiğidir. Böylece büyümesi her yönde eşit şekilde gerçekleşir ve düzensiz bir şekilde büyüme görülmez. Bu ışıklandırma sürekli bir kısma etki ettiğinde yalnızca tek yönde büyüyen bitkilerin bir özelliğidir.

İlgilinizi Çekebilir: Bonsai

Sulama 

Sulama, bonsai ağacı bakımı ve ağacın düzgün gelişimi için bir başka kilit noktadır; çünkü doğru dozlarda su, güçlü bir büyüme ile sağlıklı bir bonsaiye sahip olmak için gereklidir. Sulama için kesin bir formül yoktur, çünkü su miktarı ve sulama sıklığı bonsai boyutu, türü, saksının boyutu, alt tabaka, bulunduğu yer gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Genel bir kural olarak akılda tutulması gereken en önemli husus, su saksının drenaj deliklerinden dışarı çıkana kadar iyice sulamanız ve ancak toprak yüzeyi tekrar kurumaya başladığında yeniden sulamanız gerektiğidir. Böylelikle köklerin suyu bütünüyle alacağı garanti edilir.

Sulama konusunda, alt tabakayı saksıdan çıkarmadan nazikçe sulamak gerektiğinden, ince delikli bir sulama kabı kullanmak önemlidir. Normalde önce toprak yüzeyini nemlendirmek için hafif bir sulama yapılır, birkaç dakika beklenir ve ardından iyice sulanır. Suyla çok uzun süre doğrudan temas halinde olan kökler çürüyebileceğinden, saksının altında çok su birikmesinden kaçınmalıyız. Toprağın yüzeyine parmaklarınızla dokunarak veya sadece kurumaya başlayan toprağın rengindeki değişimi gözlemleyerek bonsai ağacı bakımı için sulama ihtiyacı kolayca hissedilebilir.

Sabit Sıcaklık 

Bonsaiyi klima ve ısıtma cihazları gibi sıcak ve soğuk kaynaklardan uzak tutmak, evimizdeki ağaçlarımızın iyi gelişmesi için çok önemlidir. En iyi yerin her zaman iyi aydınlatmaya sahip, havalandırmaya da müsait bir ortam olacağını unutmamak önemlidir.

 

Su Püskürtme 

İç ortamlar genellikle çok kurudur, bu nedenle ağaçların yapraklarına su püskürtmek için bir püskürtücü kullanmak, sadece tozu temizlemek için değil, aynı zamanda bonsai ağacı bakımı ve bonsainin sağlıklı gelişimi için gerekli nemi sağlamak adına da önemlidir. 

İlgilinizi Çekebilecek Diğer Kategoriler:

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler