Ev Bitkilerinde Kullanılabilecek Doğal Gübreler

Doğal ev bitkisi gübreleri, iç mekan bitkilerinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Doğal bitki gübresi olarak kullanabileceğiniz birçok farklı seçenek mevcut ve muhtemelen bunların birçoğu evinizde hazır olarak bulunuyor. 

Doğal ev bitkisi gübreleri, iç mekan bitkilerinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Doğal bitki gübresi olarak kullanabileceğiniz birçok farklı seçenek mevcut ve muhtemelen bunların birçoğu evinizde hazır olarak bulunuyor. 

Doğal ev bitkisi gübrelerinin bu kadar iyi sonuç vermesinin nedeni; toprağın ihtiyacı olan potasyum, azot, magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi temel besinleri içermesidir. Doğal gübreler diğer gübrelere kıyasla daha yavaş parçalanır. Bu sayede iç mekan bitkilerinin daha iyi beslenip sağlıklı büyümeleri için uzun süreli besin desteğine sahip olur. Bu gübrelerden birini ya da birkaçını kullanarak, iç mekan bitkilerinize besin takviyesi yapabilirsiniz. 

 İşte iç mekanınızda bulunan bitkileriniz için doğal gübreler:

Muz Kabukları

Muz kabukları genelde ne işe yarayacağı düşünülmeden çöp kutusuna atılır, ancak zengin bir potasyum kaynağı olduğu çoğu zaman unutulur. Muz kabukları aynı zamanda doğal bir ev bitkisi gübresidir ve bunu kullanabilmenin birkaç yolu vardır. 

Muz kabukları doğrudan toprağın üzerine konulabilir ya da parçalanmaya başlayınca vereceği kokuyu azaltmak için üzerini toprakla kapatabilirsiniz. Ayrıca kabuklarını küçük küçük doğrayıp yeni bir bitki dikmeden önce toprağına karıştırabilirsiniz.

Yumurta Kabukları 

Yumurta kabukları iç mekan bitkileri için alternatif gübre seçeneklerinden biridir. Zengin bir kalsiyum kaynağıdır ve topraktaki asiti azaltmaya yardımcı olur. Yumurta kabukları aynı zamanda ev bitkilerinin büyümesine yardımcı olarak, gelişimlerini kolaylaştırır. Bitkilerin topraklarına yumurta kabuğu kullanmadan önce iç zarını mutlaka çıkarmanız gerekmektedir. Yumurta kabuklarını ister parçalayıp toprağa karıştırın, ister suyun içerisinde bekletip suyunu toprağa dökün her iki seçenek de size aynı verimi verecektir. 

dogal-gubre-yapimi

Sebze ve Meyvelerden Kalan Pişirme Suları

Sebze ve meyvelerinizi kaynatmak için kullandığınız su, iç mekan bitkilerinin en sevdiği besindir. Pişirme işlemini tamamladıktan sonra, suyu soğuması için bekletin ve bitkilerinize vermek için kullanın.

Kahve Telvesi

Kahve severler, çok sevdikleri ev bitkileri için telvenin ne kadar etkili olduğunu öğrenince ondan vazgeçmeyecekler. Bitkinizi dikmeden önce bir kaşık kahve telvesini toprağa karıştırın ve kalanı su ile karıştırıp toprağın üzerine serpin. Kahve telvesi toprağın ihtiyacı olan besini vererek, bitkilerinizi daha sağlıklı büyümesine ve taze kalmasına yardımcı olacaktır.

ev-bitkilerinde-dogal-gubre

Yeşil Çay

Yeşil çay tüketmeyi seviyorsanız, sallama çayınızdan arta kalan poşetleri saklayabilir ve bunları bitkileriniz için kullanabilirsiniz. Hem kolay hem de az maliyetli olan bu doğal gübre için poşetten çıkaracağınız çay yapraklarını toprağın içerisine koyun. Kullanımı oldukça basit olan bu gübreyi hemen deneyebilirsiniz.

Sarımsaklı Su

İnsan sağlığı için de birçok faydasından söz edilen sarımsak, bitkileriniz için de önemli bir besin kaynağıdır. 

Ev bitkilerinizi ilkbahar

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler