Gardenya Bakımı ve Özellikleri

Sarhoş eden kendine has kokusu, beyaz çiçekleri ve yeşil yaprakları ile tezat bir güzellik yaratan gardenya çiçeğine, bakmaya doyamayacaksınız. Bahçenizde bu bitkiyi yetiştirmeyi başardıysanız, içeride de yetiştirip yetiştiremeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.

Sarhoş eden kendine has kokusu, beyaz çiçekleri ve yeşil yaprakları ile tezat bir güzellik yaratan gardenya çiçeğine, bakmaya doyamayacaksınız.

Bahçenizde bu bitkiyi yetiştirmeyi başardıysanız, içeride de yetiştirip yetiştiremeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Yetiştirme işlemine başlamadan önce sadece birkaç bilgi ve öneriye ihtiyacınız olacak.

Gardenya Ev Bitkileri

İç mekan bitkilerinden sadece birkaçı çok az dikkat gerektirir. Üzülerek belirtmeliyim ki gardenya, bunlardan biri değildir. Bu güzel görüntülü ve hoş kokulu taze bitki ile ilgili düşünmenizi gerektiren şeylerden biri, aşırı titiz olmalarıdır. Birine bir gardenya bitkisi hediye etmeyi düşünüyorsanız, ona nasıl bakacaklarından emin olun; çünkü bu narin ve hassas çiçek çabuk kırılıp, küsebilir. Doğru ortama yerleştirilip, uygun şekilde bakımı yapılırsa, sizi yeşil yaprakları ve parlak çiçekleri ile ödüllendirileceklerdir. 

Gardenya Bakımı İçin Birkaç İpucu

Bitkinizi, nerede yetiştireceğinize önceden karar verip onun için en uygun olan yeri ayarlamalısınız. Özgürlüğüne düşkün olan bu çiçek farklı yerlere taşınmaktan hoşlanmayacaktır. Onu bırakacağınız yerin ışık aldığından emin olun. Güneşi çok seven çiçeğinizi, karanlık ortamda bırakıp üzmeyi istemezsiniz. 

Gardenya toprağı kuru ve asitli olmalıdır. Bol besinli toprağı çok seven bitkinize düzenli aralıklarla gübreleme işlemi yapmanız önerilir. İyi ve doğru yapılan gübreleme ile daha sağlıklı çiçek yetiştirmiş olursunuz.

Her mevsim sulanmaya bayılır. Özellikle yaz aylarında düzenli olarak yapmış olduğunuz sulama işlemini arttırmanız gerekir. Sıcak havalarda yapraklarına püskürteceğiniz sular ile onu ödüllendirebilirsiniz. 

 

Gardenya Özellikleri

Gardenya çiçeğinin en bilinen özelliği sonbahar ve ilkbahar mevsiminde açtığıdır. Onun için uygun sıcaklıkta bir ortam yaratabileceğiniz takdirde, yaz aylarında da çiçek açmalarını sağlayabilirsiniz. Tropikal bir bitki olan gardenya çiçeğinin nemi çok sevdiğini unutmayın. 

Gardenya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Çoğaltma işlemi, bitkilerin köklerinden ayrılması ile elde edilir. Bitkiyi köklerinden ayırıp, daha küçük bir saksıda her zaman yaptığınız bakıma devam ederek çoğaltma işlemini yapabilirsiniz.

Gardenya Çiçeğinin Toprağını Değiştirme İşlemi

Bu çiçeğe sahip olur olmaz aklımıza gelecek ile yanılgı daha büyük saksıda yetiştirme fikridir. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Köklerin, saksıda aşırı sıkışık olduğunu düşünüyorsanız bile 6-7 ay kadar beklemeniz gerekir. Toprak ve saksı değiştirme işlemini mutlaka kış sonuna doğru bırakmalısınız. 

Nasıl Budamalıyız?

Budama işlemini ihtiyaç duyduğunuz her an yapabilirsiniz. Eski ve zayıf kalan dalları budadığınızdan emin olmanız gerekir. Budama işlemini tamamladıktan sonra uzamaya başlayan 15-20 cm olan dalları tepesinden kesmeyi ihmal etmeyin. Kestiğiniz bu dal daha sonra en az iki dal olarak yenilenecektir. 

 

Yaprak Parazitlerine Dikkat!

Neredeyse her bitki parazitleri gardenyaya musallat olur. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için gardenyanızın yapraklarını sık sık nemli bir bezle silmeniz gerekir. Bitlenme olursa hiç vakit kaybetmeden ilaçlama işlemini tamamlamalısınız. Aksi takdirde bitkiniz zarar görür ve kurumaya başlar. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler