Orkideleri Sevmek için 6 Neden

Renkli görüntüsü, zarafeti ve hoş kokusuyla sıkça tercih edilen taze çiçeklerden olan orkideler, aslında göründüğünden çok daha fazla anlam ifade ederler. Orkideleri sevmenizi sağlayacak birçok sebep bulunabilir, ancak biz işinizi kolaylaştırmak ve en önemli sebepleri sıralamak istedik.

Renkli görüntüsü, zarafeti ve hoş kokusuyla sıkça tercih edilen taze çiçeklerden olan orkideler, aslında göründüğünden çok daha fazla anlam ifade ederler. Orkideleri sevmenizi sağlayacak birçok sebep bulunabilir, ancak biz işinizi kolaylaştırmak ve en önemli sebepleri sıralamak istedik. İşte orkideleri sevmek için 6 neden…  

          

1-) Simgelediği Kavramlar

Bir çiçeğin nasıl bu kadar fazla anlama sahip olabileceğini merak ediyorsanız, henüz orkide çiçeği ile tanışmamışsınız demektir. Orkide çiçeği; zarafeti, şıklığı, aşkı ve sadakati simgeler. Simgelediği bu kavramlarla özdeşleşen orkide, çiçek açtığı zaman tüm dikkati üzerinde toplayan benzersiz görüntüsü ve harika kokusuyla da insanların gönüllerine taht kurmaktadır. 

2-) Orkide Çiçeği Efsanesi

Orkide çiçeğinin anlamı kadar güzel ve benzersiz olan bir diğer şey ise efsanesidir. Dilerseniz, bu efsaneden biraz bahsedelim size. Maraş’ın Geben yaylasında saçları mis kokan, Orkis adında güzeller güzeli bir prenses yaşarmış. Orkis, sabahın ilk ışıklarıyla beraber kimseler uyanmadan kalkıp dağ eteklerine yolculuk edermiş.
Bir gün Prenses Orkis’in eteğine yemyeşil kırlarda oturduğu esnada beyaz renkli bir leylek konmuş. Leylek o kadar güzelmiş ki Prenses Orkis leyleği, leylek ise prensesi izlemeye dalmış. Daha sonra günün batıp havanın karardığını fark eden Prenses Orkis hızlı bir şekilde yerinden kalkarken leyleğin kanadı kırılmış. Prenses Orkis bu duruma çok içerleyip üzülmüş ve kendi saçından bir tel koparıp kanadı kırılan leyleğin kanadını saç teliyle sarmış ve tam o anda beyaz leylek, yakışıklı bir delikanlı suretine dönüşmüş. Bunun üzerine Prenses Orkis’in şaşkınlıktan dili tutulmuş.
Yakışıklı delikanlı uzun senelerdir dağlarda, taşlarda ve kırlarda Prenses Orkis’i aradığını söylemiş. Bir araya gelen yakışıklı delikanlı ve Prenses Orkis havalar soğuyana kadar ayrılmamışlar. Fakat havalar soğuyup kış gelince, yakışıklı delikanlı gitmesi gerektiğini söylemiş. Ancak ne olursa olsun geri döneceğine dair söz vermiş. Böylelikle Prenses Orkis beklemeye başlamış, bir gözü sevdiğinin hasretiyle ağlarken diğer gözü ise geleceğini ümit edip gülermiş.


Beklemeye dermanı kalmayan Prenses Orkis, rüzgârın içerisinde toz olup dağa doğru savrulmuş ve Prenses Orkis’in mis kokusu tüm dağı dört bir yandan sarmış. Daha sonra insanlar, Prenses Orkis’in kendini rüzgâra verip dağa savrulduğu yerde bir çiçek bulmuşlar. Dünya üzerinde sadece Geben Yaylası’nda yetişen bu çiçeğe de Maraş Orkidesi ismini vermişler.

          

3-) Fiziksel Şikâyetlere Olan Faydası

Orkide çiçeği son zamanlarda çoğunlukla dekoratif bir ev bitkisi olarak tercih edilse de, geçmiş zamanlarda Çinliler orkide çiçeğini ateş ve şeker hastalığının yanı sıra, akciğerleri ve böbrekleri tedavi etmek için kullanırdı. Zira orkidenin sağlık açısından önemli faydaları vardı. Bu faydaları şu şekilde açıklayabiliriz:
Balgam Söktürür: Orkide çiçeği, balgam şikâyeti olan kişiler için balgam söktürücü bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple de bitkisel tedaviler için sıkça kullanılan bir bitkidir. Orkidenin yaprakları göğsü yumuşatarak balgamı söküp rahatlamayı sağlar.


Kabızlığı Engeller: Orkide çiçeği ayrıca kabızlığın da önüne geçen özelliklere sahiptir. Bağırsakları rahatlatarak bağırsakların daha rahat ve düzgün çalışmasını sağlar. Böylece, kabızlık şikâyetleri son bulmuş olur.

Bu tip birçok faydası bulunan orkide çiçeği, bronşit ve öksürüğe de iyi gelir. Ayrıca vücudu ısıtıcı bir etkisi olduğundan dolayı kış aylarında vazgeçilmez bir içecek maddesidir.

4-) Güzellik ve Bakım Alanındaki Faydaları

Orkide, birçok parfümün ve çeşitlerinin içerisinde yer alan bir bitki türüdür. Bu kadar sık kullanılmasının asıl sebebi, hem cildi çevrenin olumsuz etkilerinden koruması hem de cildin yenilenip nemlenmesini sağlamasıdır. Farklı türdeki orkideleri bir arada kullanmak, içerisinde bulunan müsilajlar sayesinde, yaşlanmaya karşı savaşta çok daha etkili olabilmektedir. Bu etkileri dolayısıyla da Asya’da uzun senelerdir güzellik ve bakım alanında kullanılmaktadır.

5-) Çok Fazla Türünün Olması

Orkide çiçeğinin tüm dünya üzerinde 800 civarı türü bulunmaktadır. Bu kadar fazla çeşidinin olması, orkideyi sıradanlaştırdığı düşüncelerine sebebiyet verebilir. Ancak her bir türün kendine ait yapısı, eşsiz renkleri ve güzelliği bulunmaktadır. Nitekim bu kadar fazla çeşide sahip olup her bir çeşidin benzersiz renk ve güzellikte olması, orkide çiçeğini özel bir konuma getirmektedir.

6-) Benzersiz Manzaraların Vazgeçilmezi

Orkide çiçeğinin bu denli çeşitli renk ve güzellikte olması, onu dekorasyon amaçlı kullanımlarda çok kıymetli hale getirmektedir. Gerek evlerin balkonlarında gerek bahçelerde gerekse de sergi alanlarında, orkide çiçeğinin etrafına kattığı doğallık ve güzellik eşsizdir. Orkideler ve mini orkideler; yüzlerce çeşidi sayesinde, bulunduğu ortamı bir anda mükemmel kokulu benzersiz bir manzaraya çevirebilir. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler