Sonbaharda Süs Çalısı Nasıl Budanır?

Bahçenizi, balkonunuzu ve hayatınızı renklendiren bitkiler her dönem farklı bir bakıma ihtiyaç duyar. Farklı yapısı ve dokusu ile bahçenize renk katan süs çalısı için mevsimlere göre çeşitli bakımlar yapmanız gerekir. Genelde bitkilerin sulama, toprak ve gübreleme gibi bakım ritüelleri olduğu düşünülür.

Bahçenizi, balkonunuzu ve hayatınızı renklendiren bitkiler her dönem farklı bir bakıma ihtiyaç duyar. Farklı yapısı ve dokusu ile bahçenize renk katan süs çalısı için mevsimlere göre çeşitli bakımlar yapmanız gerekir. Genelde bitkilerin sulama, toprak ve gübreleme gibi bakım ritüelleri olduğu düşünülür. Ancak baktığınız bitkinin türüne göre sağlıklı bir büyüme için budamaya da ihtiyaç duyulur. Süs bitkileri de budama gerektiren türlerden biri. Genel anlamda süs bitkilerini budamak için en uygun zamanın sonbahar olduğunu söylemek mümkündür. Dış mekan bitkileri arasında yer alan süs çalıları kendine özgü bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte yanına ekilen taze çiçekler ile de peyzaja farklı bir hava katabilirler. Genel olarak bu çalılar 30-100 cm arasında boy yapar. Peyzaj uygulamalarında geniş yer kaplayan süs çalıların budanması sağlıklı gelişimi açısından son derece önemlidir.

Süs çalıları nasıl budanır diyorsanız işte cevabı;

Süs çalısını budamak için çoğu zaman sonbahar en ideal zaman aralığıdır. Yaş dallarını budamak için sonbaharda işe koyulabilirsiniz. Süs çalılarını budamak için uygun bir bahçe makası alarak ilk adımı atabilirsiniz. Sonbaharda vejetasyon dönemi başladığı için süs çalısı budama işleminden sonra kısa bir süre içerisinde yara yerini kapatabilir. Süs çalılarını sonbahar döneminde budayarak kabuk böceği üremelerinin ve çeşitli enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz.

 

 

Süs Bitkilerinin Budanması Neden Önemli?

Birçok doğa sever bitkilerin ve özellikle çalı yapısında olanların neden budama işleminden geçtiğini merak eder. Genel anlamda bir bitkinin büyümesi, gelişmesi ve çoğalması açısından bazı temel bakımlar son derece önemlidir. Süs bitkilerinin budanması işlemi de bu adımlardan biridir. Bahçenizi süsleyen süs bitkilerinin budanması neden önemli diyorsanız detayları aşağıda bulabilirsiniz.

  • Süs bitkilerinde fizyolojik dengenin korunması oluşturulması açısından önemlidir.
  • Ağaçtan düşerek yaralanmaya ya da maddi zarara yol açabilecek dallar olabilir. Budama ile birlikte bitkilerin bu tarz sorunlar çıkarmasının önüne geçilmiş olur.
  • Yolların görüş alanını engelleyebilecek bitki dalları bu yöntemler alınır.
  • Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle kırılmış, birbirini zedeleyip gölgeleyebilecek bitki dalları budama sayesinde ortadan kaldırılır.
  • Bitkilerde karbon asimilasyonunu (özümleme) artırmak açısından budama işlemi son derece önemlidir.
  • Gövde üzerinde ana dalların sayılarını ve dağılışlarını düzenleyebilir ve bitkinin yapısını kontrol edebilirsiniz.
  • Değişik şekiller verilerek bitkiye farklı bir görünüm kazandırılabilir.
  • Bitkilerdeki çiçek verimi ve büyümeyi artırıcı etkiye sahiptir.

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler