Kuşkonmazgiller familya grubuna ait bir saksı çiçeği olan Dracena Marginata, genellikle iç mekan bitkisi olarak yetiştirilir. Ev ve iş yerlerinde sıkça tercih edilen ve girdiği her alanı renklendiren bir çiçektir. 

İç mekanda yetişen bu ev bitkisinin, etrafınızda olmasının birçok avantajı vardır. Evlerde ya da iş yerlerinde uzun süre yaşıyor olması bu avantajlardan biridir. Bugün hala en popüler ve en sevilen bitkiler arasında olan Dracena, göz kamaştıran görüntüsüyle tercih edilmeye devam ediyor.

 

Dracena Marginata Bakımı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu bitkiye bakmaya karar verdiğiniz zaman yapraklarının canlılığına dikkat etmelisiniz. Yaprakları, neden ona bakmanız gerektiği konusunda size ilham verecektir.

Direkt olarak alınan gün ışığını sevmezler. Bir yanı güneş ışığına maruz kalırken diğer yanı karanlıkta kalır. Az miktarda ışığa maruz kalınca yaprakları ve kökleri için yeterli besini alamaz ve çürümeye başlar. Bunun için ona en uygun yeri tercih etmelisiniz.

Rüzgar alan yerde de yaşayamazlar. Sürekli olan rüzgar, yapraklarını salladığı için kökler gevşemeye başlar. Bu durum çiçeğinizin ömrünü kısaltacağı gibi yemyeşil yapraklarının zaman içerisinde sararmasına da neden olur. 

 

Sulama Yöntemi ve Sıklığı

Sulanmayı çok seven bu bitkinize gün içerisinde su vermeyi unutmamanız gerekir. Mevsimsel olarak gün içerisinde vereceğiniz su miktarı değişse de suya her mevsim ihtiyaç duyar. Kış aylarında haftada bir defa su vermeniz yeterli olacaktır. Toprak kuruluğuna göre bunu haftada iki defaya çıkarabilrsiniz. Yaz aylarında ise haftada üç defa olmak üzere su vermeniz gerekir. Bunu günaşırı olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Su ihtiyacı, büyüme hızına göre farklılık gösterse de vereceğiniz su miktarını aynı ölçüde kullanmaya özen göstermelisiniz. Dracena Marginata çiçeğini sularken,  bitkinizin sizi nasıl sevdiğini hissedeceksiniz.

Dracena Marginata Nasıl Budanır?

Dalları kolayca köklenebilen bu bitkiyi ziyan etmek istemiyorsanız budama işlemini mayıs ayına bırakmanız gerekir. Budamadan sonraki gelişimi diğer alıştığımız bitkilerdeki gibi olmayabilir. Hangi bölgede verim elde etmek istiyorsanız o bölgeyi budamanız gerekir.

 

Saksı ve Toprak Değişim Süreci

Aşırı köklenme özelliğine sahip olduğu için büyük saksılar tercih etmemelisiniz. Yoksa köklerinin büyüyüp gelişmesinin önüne geçemezsiniz. Köklerinin sıkışıp aşırı genişlememesi için normal boyutta saksılar tercih edebilirsiniz.

Toprak seçmeyen Dracena için paketlerde satılan hazır topraklar da işinizi görür. Hava almayacağı bir yerde yetiştirmeyi planlıyorsanız, toprağına belirli aralıklarla vitamin desteği sağlamanız gerekir.

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler